DRUK EN ONRUSTIG IN HOOFD

Is het regelmatig druk en onrustig in je hoofd? In dit artikel lees je wat je hieraan kunt doen.

Rust in je hoofd » Druk en onrustig in hoofd

Het is druk of onrustig in je hoofd als gevolg van gedachtes. Het kan zijn dat je bewust ergens over aan het nadenken bent, maar het kan ook zijn dat er elke keer nieuwe gedachtes in je hoofd oppoppen. Vaak hebben die gedachtes niets te maken met wat je op dat moment aan het doen bent, of de plaats waar je op dat moment bent. In sommige gevallen heb je zelf heel goed in de gaten dat het onrustig in je hoofd is, maar in andere gevallen merk je het niet zo snel. Hieronder een aantal signalen waaraan je kunt herkennen als het druk of onrustig in je hoofd is.

 

1. WAARAAN HERKEN JE DRUKTE EN ONRUST IN JE HOOFD?

Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt herkennen dat het druk in je hoofd is, of als het onrustig in het hoofd is bij iemand anders.

 

A. CONTINUE GEDACHTES EN OPDRACHTEN IN JE HOOFD

Je herkent het misschien wel, je bent aan het wandelen door het bos en je wilt eigenlijk van de mooie omgeving genieten, maar continu dwalen je gedachten weg naar iets anders. Op het moment dat je dit merkt dan ga je weer om je heen kijken maar binnen een minuut zit je weer in een denkproces. Dat steeds zo snel wegdwalen van je gedachtes zorgen niet alleen voor meer drukte in je hoofd, maar worden ook veroorzaakt door een drukte of onrust die al aanwezig is.

 

Maar je hebt ook andere gedachtes die continue in je hoofd opkomen. Dat zijn de opdrachten die je aanzetten tot actie. Deze gedachtes zijn bijvoorbeeld:

  • Ik moet nu …
  • Ik wil …
  • Ik heb zin in …
  • Even checken of …
  • Even opzoeken …

 

Dit zijn de gedachtes die heel prominent aanwezig zijn als je op de bank zit met een kop thee en je een minuut later was in de wasmachine staat te doen. Of iets aan het opzoeken bent op je telefoon waardoor je thee koud wordt.

 

B. GEBRUIK VAN JE TELEFOON OF TABLET

De grootste druktemaker voor ons hoofd is onze telefoon. De smartphone lijkt gemaakt om ons zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd te houden. Onze smartphone is eigenlijk een dopamine-machine. Iedere keer dat je swiped op Instagram, een appje ontvangt of een level verder komt in een game wordt er een beetje dopamine in je brein aangemaakt. En dat vindt je brein heel lekker. Hierdoor is het zo moeilijk om je telefoon weg te leggen als je er al een tijdje mee bezig bent. Als je hier meer over wilt weten bekijk dan het artikel : Rust in je hoofd en de smartphone.

 

C. MEERDERE DINGEN TEGELIJKERTIJD DOEN

Als je de hond aan het uitlaten bent en terwijl ben je ook aan het bellen. Dan doe je dit ogenschijnlijk vanuit efficiency, want dan heb je er tijd voor. Maar als je het biologisch bekijkt dan is de reden dat je gaat bellen omdat je brein prikkels wil, het wil bezig zijn tijdens het uitlaten van de hond. En dat wil je brein opdat moment omdat het er al druk en onrustig is.

 

Ook op je telefoon bezig zijn terwijl je tv kijkt, doe je niet omdat je dat leuk of zinvol vindt, maar omdat je brein nog meer prikkels wil als gevolg van de drukte en onrust die er al is.

 

D. CONCENTRATIE, PRIKKELS EN PRIKKELBAAR

De laatste zaken waar je aan kunt herkennen dat het druk en onrustig is, is als je merkt dat concentratie echt een uitdaging is, als je continu naar je telefoon grijpt, naar de browser gaat of op staat en iets anders gaat doen. Terwijl je eigenlijk bezig bent met het schrijven van een rapport. Je brein is als gevolg van die al aanwezig drukte op zoek naar nieuwe prikkels.

 

Ook als je prikkelbaar of snel geïrriteerd bent dan is dit vaak een aanwijzing dat het druk en onrustig in je hoofd is. Die drukte kan veroorzaakt zijn door een hoge werkdruk, maar ook als je bezorgd bent over iets, of verdrietig. Waardoor je hier steeds weer met je gedachtes mee bezig bent.

 

Het is natuurlijk zinvol dat je weet waaraan je kunt herkennen als het druk in je hoofd is terwijl je dat zelf misschien nog niet in de gaten had, maar het kan ook zinvol zijn om dit bij anderen te herkennen.

 

Daarnaast is het interessant om te weten waardoor wordt die drukte in je hoofd veroorzaakt. Want als je dat weet dan wordt het eenvoudiger om weer rust in je hoofd te krijgen.

 

2. OORZAKEN VAN  DRUKTE EN ONRUST IN JE HOOFD

 

A. JE TELEFOON IS DE GROOTSTE DRUKTEMAKER EN ONRUSTSTOKER

Voor de meeste mensen is de smartphone grot druktemaker en onrustmachine. Bijna alles wat je op je telefoon doet bestaat uit activiteiten of prikkels die dopamine-shotjes tot gevolg hebben. Er wordt op dat moment een klein beetje geluk-hormoon vrijgegeven en dat vind je brein heel erg lekker.

 

Die dopamineshotjes zijn de reden dat je maar op Instagram blijft swipen, of dat je maar door blijft gaan met nieuwsberichten lezen op een website zoals Nu.nl. En als je eenmaal begonnen bent is stoppen heel erg moeilijk. En lukt het dan toch om de telefoon even weg te leggen dan heb je hem vaak binnen 5 minuten weer in je handen.

 

Een tweede reden waarom dat je telefoon zo’n druktemaker is, dat is omdat een scherm voor ons brein intenser binnenkomt dan andere dingen die we zien. Je ziet bijvoorbeeld een lantaarnpaal omdat daar licht opvalt en die weerkaatsing, die reflectie van het licht zorgt ervoor dat we die lantaarnpaal zien. Bij een scherm komt dat licht vanachter het beeldscherm, daardoor heen direct in onze ogen. Dat vindt ons brein enerzijds interessant en mysterieus, anderzijds is het veel en veel intenser dan iets dat we zien op basis van lichtweerkaatsing. Die intensiteit is ook een veroorzaker van onrust in ons hoofd.

 

En de laatste reden is een gevolg van de eerste. Door de dopamineshotjes vullen we iedere pauze die we hebben op met schermtijd, waardoor ons brein nooit te tijd krijgt om even tot rust te komen. Ook het gebrek aan deze breinpauzes zorgen ervoor dat de onrust alleen maar groter wordt.

 

B. PRIKKELS

Alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt zijn prikkels die via je zintuigen binnenkomen. De meeste prikkels worden via je onbewuste brein verwerkt. En een deel daarvan ervaren we bewust. Die prikkels die we niet bewust registeren, kunnen wel impact op ons hebben.

 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je stopt met werken omdat er irritant geluid klinkt: een piep of brom. Of misschien zit er iemand irritant met zijn pen te tikken. In dat geval registreer je de prikkel bewust. Maar het kan ook zijn dat je lekker zit te werken en dat je merkt dat het minder gaat, je voelt je minder happy. Pas als je even later stopt om een kop thee te halen, dan hoor de brom, piep of het getik met zijn pen van je collega. En dan besef je waar je negatieve gevoel vandaan kwam.

 

Ook iemand die ADHD heeft zal het herkennen dat te veel prikkels leiden tot overprikkeling en tot drukte en onrust in het hoofd leidt.

 

C. EMOTIES EN GEVOELENS

Als iets je echt raakt, als iets je bezighoudt. Dan zal je brein continue gedachtes aanleveren die met de bron van je emotie of gevoelens te maken hebben. Het kan zijn dat je een onplezierig gesprek met iemand hebt gehad, of je hebt iets ergs of vervelends meegemaakt. Je maakt je ergens boos over, of je bent bezorgd. In al die gevallen zal je brein als het maar even stil is in je hoofd een gedachte aanleveren die voer is om verder over dat onderwerp na te denken.

 

Het kan zijn dat je na gaat denken over het bedenken van een oplossing, of “hoe nu verder”, of je gaat nadenken wat je eigenlijk had moeten zeggen, of waarom je gelijk hebt dat dit zo erg of zo slecht is.

 

Dat continu denken zorgt weer voor verdere drukte en onrust, omdat je brein het onderwerp maar niet los kan laten.

 

3. OPLOSSINGEN TEGEN DRUKTE EN ONRUST IN JE HOOFD

Ik denk dat het goed is om te weten waar je drukte en onrust in je hoofd aan kunt herkennen en waar het door veroorzaakt wordt. Want doordat je de drukte kunt herkennen en snapt waar het vandaan komt wordt het eenvoudiger om met de juiste oplossingen aan de slag te gaan en zo vaker en voor langere tijd rust in je hoofd te hebben en zo het beste uit je brein te kunnen halen. Wil je hier alles over leren, volg dan de workshop : Haal het optimale uit je brein.

 

Hieronder drie oplossingen om meer rust in je hoofd te krijgen en een algemene opmerking die je misschien helpt om het echt voor elkaar te krijgen.

 

A. BEPERK JE SCHERMTIJD

Zoals ik al eerder heb aangegeven is je telefoon een dopamine-machine en waarschijnlijk je grootste druktemaker. Als je regelmatig drukte en onrust in je hoofd hebt en je wilt dat verminderen halveer dan je schermtijd. Als je nu 4 uur per dag op je telefoon zit, breng het terug naar 2 uur. En als je nu 1 uur per dag op je telefoon actief bent verminder het dan tot 30 minuten.

 

Voor je tablet-gebruikt geldt natuurlijk hetzelfde als voor je smartphone-gebruik.

 

Je kunt deze tijd op verschillende manieren halveren.

  • Installeer of activeer een app die je schermtijd bijhoudt en bepaalde apps blokkeert als de maximale tijd die je hebt ingegeven verstreken is.
  • Zet bepaalde websites die je vaak bezoekt of waar je veel tijd aan besteed op de blokkeerlijst in je browser, zodat je er helemaal niet naar toe kunt via je telefoon.
  • Leg je telefoon weg en/of zet hem uit op bepaalde momenten van de dag: tijdens de treinreis, tijdens pauzes, het eten of misschien juist wel in de avond.

 

In het begin zal dit moeilijk zijn, maar je zult merken dat binnen een paar dagen het zelfs fijn wordt om tijdens de lunch je telefoon buiten bereik te hebben.

 

B. START JE DAG LANGZAAM

Het tempo dat je in het eerste uur van de dag aanneemt, is de basis voor de rest van de dag. Gehaast opstaan, douchen, ontbijten en op de fiets of in de auto is bijna een garantie voor drukte en hectiek de rest van de dag.

 

Als je 15 minuten eerder opstaat waardoor je alles in een wat rustiger tempo kunt doen, gaat echt voor een verschil zorgen de rest van de dag.

 

C. LOOP LANGZAAM

Je brein wil de snelheid in je hoofd in overeenstemming hebben met de snelheid in je omgeving. Dat is de reden waarom dat je automatisch snel gaat lopen als het druk in je hoofd is. Je loopsnelheid is niet alleen een indicator van de drukte en snelheid in je hoofd het is ook een gereedschap.

 

De eerstvolgende keer dat je merkt dat het druk en onrustig in je hoofd is: sta op en slenter naar de keuken, het koffiezetapparaat of de water-cooler. Je zult merken dat voordat je 10 meter verder bent, dat het al veel rustiger in je hoofd is.

 

Langzaam lopen is een perfect gereedschap om je hoofd tot meer rust te brengen.

 

D. TRAIN JE BREIN

Je kunt je brein trainen om vaker rustig te blijven in alle situaties. De ideale training daarvoor is meditatie. Je hebt verschillende meditatievormen en verschillende doelen waarvoor mensen gaan mediteren. Je kunt bijvoorbeeld mediteren om tot rust te komen. Prima, zeker doen. Dat helpt ook zeker om de onrust in je hoofd weer tot kalmte te brengen.

 

Een meditatietechniek die daarvoor goed helpt is om te mediteren op je ademhaling. Je kunt je ademhaling observeren of je kunt je ademhaling tellen. Beide technieken helpen je om tot meer rust te komen.

 

Maar om je brein te gaan trainen voor de toekomst zou ik een meditatietechniek hanteren die leidt tot meer wijsheid, tot meer inzicht. Om dit voor elkaar te krijgen zou ik een meditatievorm kiezen die gericht is op de bodyscan. Ik kan je daarbij Vipassana-meditatie van harte aanbevelen.

 

Regelmatig mediteren is belangrijker dan lang mediteren. Maar ik zou wel een minimum van 15 minuten per sessie aanbevelen. Als het lukt om elke dat 15 minuten op een vast tijdstip te mediteren ga je echt structureel meer rust in je hoofd krijgen.

 

E. VERVELING

En als laatste niet een tip, maar een algemene opmerking. Ik weet niet meer waar ik dit gelezen heb, maar het is een waarheid als een koe: “Als je rust in je hoofd wilt ervaren dan moet je eerst door de verveling heen.”

 

Die verveling dat zijn een soort afkickverschijnselen van de verslaving van ons brein aan prikkels en aan bezig zijn. Als we door die afkick-fase heen komen, dan is het geen enkel probleem meer om op de bank te zitten en even niets te doen. En dan ga je de thee echt proeven die je aan het drinken bent of dat mooie roodborstje dat al de hele tijd voor je zit, maar die je nog niet had zien zitten.

 

Dit kost tijd en een beetje doorzettingsvermogen. Maar het is het echt waard. Maar ga er pas mee aan de slag als je het echt wilt, als je echt zelf die behoefte hebt aan meer rust in je hoofd. Want anders is het zonde van je tijd en energie.

 

Leuke en leerzame training time management

Wil je meer grip op je werkrust in je hoofd en slimmer gaan werken. Volg dan onze leuke, leerzame en praktische training time management. Het is ook mogelijk om een interactieve workshop rust in je hoofd te volgen. Of we komen als inspirerend spreker naar je toe. Klik op de onderstaande knop om hier meer over te lezen.

X