HAAL HET OPTIMALE UIT JE BREIN

Hoe haal je nu het optimale uit je brein? En waarom zou je dat willen? Dat lees je in dit artikel

Rust in je hoofd » Haal het optimale uit je brein

Haal het optimale uit je brein

Om het beste uit je brein te halen is het belangrijk om rust in je hoofd te hebben. Maar hoe krijg je rust in je hoofd en behoudt je rust in je hoofd ook als het weer wat hectischer wordt. Als je daar meer over wilt weten, lees dan het artikel : Rust in je hoofd.

 

Als je de basis al hebt gelegd en de onrust is weg, hoe dan verder? Dat lees je in het onderstaande artikel.

 

1.      Wat is het resultaat van het optimale uit je brein halen?

  • Je kunt langer, dieper en beter nadenken
  • Je krijgt meer goede ideeën
  • Je wordt creatiever
  • Je kunt betere beslissingen nemen
  • Je eerste ingeving is vaker juist
  • De dingen die je op de automatische piloot doet, zijn van hogere kwaliteit

 

Al deze zaken helpen er aan mee dat je vaker een eindresultaat krijgt waar je blij mee bent. Of het nu om je dagelijks werk gaat, het oplossen van een probleem of de uitkomst van een gesprek of een vergadering.

 

2.      Wat is belangrijk om het optimale uit je brein te halen?

A.      Rust in je hoofd

Als je druk en onrustig in je hoofd is, dan is het niet mogelijk om het beste uit je brein te halen. Het allerbelangrijkste is dat je rust in je hoofd hebt. Zonder rust in je hoofd kan je brein niet echt goed nadenken. Rust in je hoofd bereik je o.a. door afleidingen en prikkels te minimaliseren. Een belangrijke factor daarbij is je smartphone. Want de smartphone is voor veel mensen de kampioen in onrust verstoren in je hoofd.

 

B.      Concentratie en aandacht

Om echt na te kunnen denken is concentratie en aandacht nodig. Als je brein bezig met allerlei prikkels en kleine klusjes dan kan je brein dat niet. Het is dus belangrijk om een voor jouw brein prikkelvrije plek op te zoeken om te kunnen nadenken. Het hoeft dus niet stil te zijn. Sommige mensen kunnen prima concentratiewerk doen met muziek aan. Het gaat er omdat de prikkels die binnenkomen er niet voor zorgen dat je brein daarover na gaat denken of dat deze prikkels je aanzetten tot actie. Dat je denkt dat je iets moet gaan doen.

 

Sommige mensen moeten even op gang komen aan het begin van de dag, andere mensen zijn juist het meest fris ’s ochtends om 6.00 uur. Kies het tijdstip dat voor jou het beste werkt.

 

C.      Tijd

Sommige mensen vinden het fijn om onder tijdsdruk te werken. De reden dat dit voor sommige fijn werkt is niet omdat dit tot het beste resultaat lijdt,  maar omdat tijdsdruk ervoor zorgt dat je iets gaat doen, dat je aan de slag gaat met de dingen die belangrijk zijn. Je brein presteert juist beter als je iets meer tijd hebt. Ook gebeuren er andere dingen in je brein afhankelijk van hoeveel tijd je hebt:

  • Heb je één of een paar seconden te tijd zal je brein reageren vanuit de automatische piloot
  • Heb je een paar minuten de tijd tot een paar uur, dan ga je bewust nadenken
  • Geef je nu ergens aandacht aan, dan gaat je onderbewuste brein hier over nadenken en geeft je later een spontane ingeving

 

3.      Hoe haal je nu het beste uit je brein?

Hieronder een paar concrete tips hoe je dit voor elkaar krijgt:

 

A.      Begin met Rust als basis

Het tempo aan het begin van de dag bepaalt voor een groot gedeelte het tempo in de rest van de dag. Gehaast opstaan, douchen en ontbijten, zodat je binnen 30 minuten op je fiets zit zorgt er bijna zeker voor dat je de rest van je dag een druk hoofd hebt.

 

Neem dus je tijd, dat kwartiertje extra, die ga je in de loop van de dag makkelijk terugwinnen.

 

B.      Neem de tijd

Zoals ik al eerder schreef werkt je brein anders afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Het brein maakt in de verschillende situaties gebruik van andere systemen in je brein. Op het moment dat je ergens van baalt, ergens spijt van hebt, niet tot een gewenste oplossing kunt komen. Geef jezelf dan wat extra tijd.

 

Ik maak ook heel veel bewust gebruik van mijn onderbewuste brein. Als ik iets email krijg waarvan ik niet weet wat ik er mee moet doen. Dan lees ik deze email aandachtig, ik denk er 1 of 2 minuten over na en laat de mail dan gewoon even rusten. Als ik dan later op de dag buiten loop dan krijg ik vaak spontaan een ingeving van wat ik moet antwoorden. Ook komt het regelmatig voor dat als ik de volgende dag diezelfde email weer herlees en ga beantwoorden dat het juiste antwoord spontaan op dat moment in me opkomt. Beide zijn een resultaat van de werking van mijn onderbewuste brein.

 

C.      Zorg voor een passende omgeving

Verschillende (denk)werkzaamheden vragen om verschillende omgevingen.

 

Als ik werk heb dat ik op de automatische piloot kan doen en het gaat wat tijd kosten, dan kan ik het beste in een omgeving zitten met wat afleiding. Niet omdat daardoor mijn werk leuker wordt, maar omdat ik na een afleiding weer even moet focussen op mijn werk en daardoor ontdek ik soms fouten die ik anders niet zou hebben ontdekt.

 

Als ik zwaar denkwerk te doen heb, dan zoek ik een omgeving die voor mij prikkelvrij is, zonder afleidingen.

 

Heb ik behoefte aan creativiteit, dan wil ik ook wat prikkels hebben. Dus een café dat half vol is dat is misschien op dat moment wel ideaal. Dat nadenken hoeft dan niet in het café plaats te vinden. Ervoor of erna is misschien nog wel beter om het beste uit mijn brein te halen.

 

Ook is de passende omgeving afhankelijk van persoon tot persoon. De ene persoon kan zich prima concentreren in een kantoor met twee collega’s die daar zitten te typen. Voor een ander is het geluid van het toetsenbord een afleiding. Ben daar eerlijk over tegen jezelf, als het bij jou zorgt voor afleiding is dat geen ideale omgeving.

 

Volg de training Slim Werken en haal het optimale uit je brein

Om stap voor stap steeds dichter bij je ideale werkdag te komen zijn er volgens ons drie stappen van belang:

1. Grip op je werk

2. Rust in je hoofd

3. Slimmer werken.

 

Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan hieronder de training Slim Werken of de workshop Haal het optimale uit je brein.

 

X