RUST IN JE HOOFD EN DE SMARTPHONE

Je smartphone is een geweldig handig apparaat maar ook een grote onruststoker in ons hoofd.

Smartphone en rust in je hoofd

De smartphone is in theorie een geweldig apparaat en het heeft ook nog steeds de belofte in zich dat voor ons te zijn. In praktijk is het echter in veel gevallen een hele belangrijke veroorzaker van een druk, vol en onrustig hoofd.

 

Er zijn een aantal redenen waarom dat de telefoon zo’n bedreiging voor rust in ons hoofd is:

 

Veel apps op de smartphone zijn een dopamine-machine

Op het moment dat je brein een klein klusje afrond, dan wordt er een beetje dopamine in je hersenen aangemaakt als een soort beloning. Veel apps op je telefoon zijn zo ontworpen dat je in een korte tijd veel dopamine-shotjes krijgt.  Hierdoor blijf je aan de gang met die app en dat is het doel. Voorbeelden van dopamine-machines zijn:

  • Korte nieuwsberichten en sociale media
  • Spelletjes met veel prikkels, of korte spelletjes
  • Korte berichtjes (sms, WhatsApp) of berichten waar je op korte termijn reactie op verwacht
  • E-mails die je snel kunt afhandelen, door een korte email terug te sturen

 

Dat zijn allemaal voorbeelden van dopamine-machines op je smartphone en die zijn een bedreiging voor de rust in je hoofd.

 

We zijn 24 uur per dag bereikbaar

Doordat vrijwel iedereen met een smartphone rondloopt ben je altijd en overal bereikbaar. En die bereikbaarheid is niet alleen via gesprek en sms, maar ook via WhatsApp, e-mail en via sociale media.

 

De gedachte is vaak “Neem je de telefoon niet op, dan stuur ik wel even een berichtje”. En door het blauwe vinkje weet de verzender dat je het bericht hebt gelezen dus wordt er reactie van je verwacht.

 

De technologie van de smartphone en de verwachtingen die er ontstaan zijn, kunnen er voor zorgen dat :

  • Je ’s avonds voor de tv nog mailtjes zit te beantwoorden, want je collega wil door aan zijn verslag.
  • Je op vakantie in Frankrijk iedere dag minimaal 5 minuten met je werk bezig geweest.
  • Je ’s nachts na ligt te denken in je bed over een werkmailtje dat je net voor het slapen gaan nog even snel hebt bekeken

 

Door de combinatie van de telefoon en de verwachtingen die altijd bereikbaar zijn staan we altijd aan. En altijd aan staan zorgt ervoor dat het nooit rustig is in je hoofd. Op deze manier wordt het heel moeilijk om het beste uit je brein te halen.

 

Beeldschermen zijn heel intens voor ons brein

We zien een object doordat er licht op valt en dat licht wordt weerkaatst. Die weerkaatsing van het licht, dat is wat we zien en bijvoorbeeld een boom noemen. Als we naar een beeldscherm kijken dan zien we niet de weerkaatsing maar het licht dat vanuit, vanachter het beeldscherm op ons af komt.

 

Als we naar een beeldscherm kijken, dan kijken we dus eigenlijk continue direct in een lamp. Dat is enerzijds ‘hypnotiserend’ voor ons brein, we willen eigenlijk blijven kijken. Aan de andere kant is het ook zwaar en vermoeiend voor ons brein. Het komt ook intenser binnen.

 

Deze combinatie zorgt ervoor dat we geneigd zijn om te blijven kijken, maar ook dat we er steeds vermoeider van worden. En als we kijken naar een dopamine-machine dan is het nog moeilijker om te stoppen met kijken en wordt het steeds onrustiger in ons hoofd.

 

Wil je meer weten over Rust in je hoofd bekijk dat het hoofdartikel : Rust in je hoofd

 

Andere interessante artikelen zijn misschien:

Time-management verbeteren

Cursus Time management

X