Wil je graag meer rust in je hoofd krijgen? Op deze pagina 10 tips hoe je dit kunt doen.
Op deze pagina een aantal praktische tips om meer rust in je hoofd te krijgen.
Bij veel mensen is de behoefte aan rust in het hoofd groot. Door drukte en onrust is het vaak nooit meer stil. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Als je daar meer over wilt weten lees dan het artikel druk en onrustig in je hoofd. Wil je meer weten over de achtergrond van rust in je hoofd dan kun je dat lezen in het gelijknamige artikel.
Maar nu 10 concrete tip voor om meer rust in je hoofd te krijgen. Sommige tips hebben wat meer tijd nodig voordat je meer rust krijgt, maar deze hebben vaak wel meer impact. De rust in je hoofd die hierdoor ontstaat is vaak van meer blijvende aard.
Andere tips hebben gelijk resultaat, maar het effect kan over 10 minuten zomaar weer weg zijn. Maar deze tips zijn daardoor niet minder zinvol, want even de storm in je hoofd tot rust brengen is ook lekker.
En nu de tips die ervoor zorgen dat de drukte en onrust in je hoofd gaat verdwijnen.
Doordat we zoveel te doen hebben, is het vaak vanaf de eerste minuut dat je uit bed bent haasten. En dat is op zich logisch. Maar het is belangrijk om te beseffen dat door gelijk te gaan haasten, je de drukte in je hoofd ook gelijk activeert.
Het is heel moeilijk om daarna die rust in je hoofd weer terug te pakken. Daarom wil ik adviseren om je wekker een kwartiertje eerder af te laten lopen, zodat je voldoende tijd hebt voor de douch, je ontbijt en eventueel andere activiteiten. Voor de meeste mensen zal gelden dat 45 tot 60 minuten de tijd tussen opstaan en vertrekken voldoende is om in een rustig tempo de dag te beginnen.
Probeer tijdens deze tijd in de ochtend, niet te multitasken en je telefoon minimaal te gebruiken. Maar daarop kom ik nog terug bij andere tips.
Je smartphone is de grootste veroorzaker van drukte en onrust in je hoofd. Je telefoon zorgt niet alleen voor heel veel prikkels, maar sociale media, spelletjes en nieuws-websites zijn zo ontworpen dat het ook heel moeilijk is om te stoppen.
Het is zo moeilijk om te stoppen als je eenmaal op je telefoon zit, omdat je continue dopamine-shotjes krijgt. Dopamine wordt ook wel het geluk-hormoon genoemd. En als je telefoon is gestart met het genereren van die dopamineshotjes dan wordt het na elke swipe moeilijk om je telefoon neer te leggen. Daarom wordt de smartphone ook wel een dopamine-machine genoemd.
Ook appen, telefoneren en sms’en zorgt voor drukte in je hoofd, dus die valt ook onder dezelfde categorie.
Het is daarom zinvol om je telefoon zo min mogelijk te gebruiken om te voorkomen dat je in de dopaminefuik terecht komt. Maar de telefoon is natuurlijk niet verboden. Ik ontken ook niet dat het leuk is om met je telefoon bezig te zijn.
Als je graag meer rust in je hoofd en zo het optimale uit je brein te halen wilt krijgen dan adviseer ik daarom om te proberen niet op je telefoon te kijken tijdens het eten en het reizen en zo je schermtijd te beperken. Dat kun je doen door de telefoon ergens anders neer te leggen tijdens het eten, de telefoon op stil te zetten zodat je geen berichtjes hoort binnen te komen. En als je aan het reizen bent om je telefoon in je tas te doen.
Maar ik benoem specifiek niet op je telefoon kijken. Je telefoon gebruiken om muziek of een podcast te luisteren. Helemaal top, doen.
Je brein houdt van prikkels en kleine klusjes. Je brein is liever lui dan moe. En iedere keer als je brein de kans krijgt om te ontsnappen aan denkwerk dan zal hij dit doen.
Een appje of email is zo’n ontsnapping. Bij de vorige tip heb ik uitgelegd dat je door dit soort prikkels en het afhandelen van kleine korte taken dopamine-shotjes krijgt en dat als je brein eenmaal in de kleine klusjes modus zit het moeilijk is om te ontsnappen.
Zet daarom op je telefoon zoveel mogelijk meldingen uit. En dan bedoel ik de meldingen dat er nieuwe berichten zijn. Dat geldt voor de geluidjes maar ook voor pop-up-jes, of cijfertjes met ongelezen berichten. Ik zeg dus niet zet ze allemaal uit, maar probeer zo streng mogelijk te zijn voor jezelf.
Je zult zien dat als je 1 keer per uur, of 1 keer per ochtend of misschien 1 keer per dag je nieuwe berichten bekijkt dat je niets mist en dat het veel vaker rustig is in je hoofd.
Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de meldingen op je computer. Als je geconcentreerd bezig bent met een spreadsheet en er komt een pop-up dat er nieuwe email binnen is, dan ben je meestal gelijk uit je concentratie en voordat je het weet ben je de email aan het lezen. In 99,9% van de gevallen had dit echt wel kunnen wachten tot nadat je klaar was met werken aan het spreadsheet. Dus ook hier, zet de meldingen zo veel mogelijk uit.
Je ziet een chirurg, brandweerman of iemand van de hulpdiensten zelfden zien haasten. Ze zullen soms best snel werken, omdat de tijd dringt, maar haasten zul je bijna nooit zien doen.
Het spreekwoord zegt het al : haastige spoed is zelfden goed.
Haasten zorgt voor een stressreactie in je lichaam en dat betekent dat het brein nog maar aan 1 ding kan denken. Zo snel mogelijk een einde maken aan de huidige situatie. En je brein zal er alles aan doen om dit te bereiken, ook als dit de kwaliteit van het eindresultaat niet te goede komt.
Als je het druk hebt op je werk en je hebt niet voldoende tijd om het werk af te krijgen. Dan kan het best zinvol zijn om sneller te gaan werken, maar wel in zo’n tempo dat je nog grip op de situatie hebt. Hoe minder tijd je hebt, hoe meer tijd je moet creëren waarin je kunt blijven nadenken. Daarmee voorkom je niet alleen fouten, maar het zorgt er ook voor je weer rust in je hoofd krijgt.
Net als je lichaam heeft je brein af en toe even pauze nodig om uit te rusten, om te herstellen. Even pauze dus. Alleen hoe drukker het wordt, hoe minder we onszelf de tijd gunnen om die pauze te nemen. En als het niet alleen druk is, maar het is ook nog eens druk in ons hoofd dan is het helemaal moeilijk.
Als je elk uur even een korte pauze neemt dan krijgt je brein niet alleen de tijd om even uit te rust, ook kan de drukte in je hoofd wat tot rust komen. Je geeft je brein de tijd om dingen die je het afgelopen uur hebt gedaan of geleerd vast te leggen op je harde schijf. En je geeft je brein de kans om met een geniaal idee te komen.
Genoeg redenen dus om je brein even die rust te geven. Een breinpauze van 2 minuten is prima, maar langer mag natuurlijk ook. Zorg voor een breinpauze minimaal ieder uur, maar iedere 30 of 45 minuten mag natuurlijk ook. Als je lukt om regelmatig een korte breinpauze te nemen zul je binnen enkele dagen merken dat het structureel rustiger in je hoofd wordt.
Let op het is wel heel belangrijk dat je tijdens die breinpauzes even van je werkplek afgaat, geen telefoon of tablet gebruikt en dat je deze pauze niet gebruikt om even over een probleem na te gaan denken. Een breinpauze is heel simpel, even naar het toilet gaan, een kop thee halen of even 2 minuten naar buiten kijken of je een koolmees langs ziet vliegen. Even niets doen en de rust in je hoofd komt vanzelf.
Of je nu een buitenmens bent of niet, even naar buiten zorgt vaak voor even meer rust in je hoofd.
Dat even naar buiten kun je doen door tijdens de pauze je lunch te eten tijdens een wandeling of op een bankje. Maar ook eventjes 5 minuten naar buiten zorgt al voor meer rust in je hoofd. Dat komt enerzijds omdat je even uit je werkomgeving weg bent. Maar ook frisse lucht met meer zuurstof dan binnen draagt bij aan de onrust in je hoofd te bestrijden.
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Als je werkt in een rustig kantoor midden in het centrum van Amsterdam en als je buitenkomt komt er gelijk een zee aan geluid en prikkels op je af dan kan dat soms juist tot meer drukte in je hoofd zorgen. Maar ook in dat geval kan even naar buiten gaan zorgen voor meer rust in je hoofd. Als je hoofd namelijk vol zit met werk, werk en nog eens werk. Dan kan even een kwartiertje een blokje om je hoofd echt leger maken.
Multitasken lijkt heel efficiënt, maar in praktijk zorgt multitasken er meestal voor dat het werk juist meer tijd kost in plaats van minder, dat de kans op fouten groter is en dat het eindresultaat vaak slordiger, van mindere kwaliteit is dan in het geval je de twee taken na elkaar zou hebben uitgevoerd. Meer kun je lezen in het artikel van multitasken naar aandachtsmanagement.
Nog los van de bovenstaande redenen, zorgt multitasken ook voor drukte en onrust in je hoofd. Multitasken lijkt op het draaiend houden van meerdere bordjes op van die flexibele palen die je wel eens in het circus ziet. Je bent continue bezig alle bordjes in de gaten te houden en op tijd iedere stok weer een draai te geven, zodat het bordje niet stuk valt.
Wil je weer rust in je hoofd krijgen dan is het zinvol om multitasken te voorkomen. Doe dus 1 taak en begin pas als de volgende als deze taak is afgerond. Je kunt ook besluiten dat die nieuwe taak belangrijker is en de taak waar je mee bezig bent even laten liggen. Maar ga in ieder geval niet multitasken. Dat geldt ook voor die collega die je een vraagt komt stellen terwijl je een email aan het lezen bent. Of lezen, of luisteren. Probeer het, je gaat het merken aan de rust in je hoofd.
Voor veel mensen geldt dat ons brein altijd aan staat. Het brein is altijd bezig om na te denken, of dopamine-shotjes na te jagen op beeldschermen. Het wordt een soort natuurlijke staat waar het brein aan gewend raakt en dus ook weer op gaat zoeken als het wel rustig is in je hoofd.
Dat continue aan staan zorgt ervoor dat het bij veel mensen adhd-achtig druk is in hun hoofd, terwijl ze niet echt adhd hebben. Ook zorgt het continue aanstaan van het brein dat deze nooit kan uitrusten, zodat het tot vermoeidheid van het brein zorgt en soms tot een burn-out.
Maak daarom van je vrije tijd ook echt vrije tijd. Even wat mailtjes beantwoorden in de avond of het weekend is niet alleen maar even wat e-mailtjes beantwoorden. Je brein heeft een langere aaneengesloten tijd nodig om uit te rusten en tot rust te komen. Door 7 dagen per week met werk bezig te zijn, kan het brein nooit loskomen, met blijvende onrust tot gevolg.
Onderdruk daarom de behoefte om in je privétijd je werkmailtjes te controleren. Even geen werk gaat ervoor zorgen dat je weer op je werk bent: je productiever bent, minder fouten maakt en betere beslissingen neemt. Die paar mailtjes in privétijd kunnen daar niet tegenop.
Zorg in je privétijd dat je uit kunt rusten, maar met name ook leuke dingen doet. Leuke dingen doet zorgt ervoor dat je brein niet over andere dingen na gaat denken, maar je wordt ook weer opgeladen wat betreft energie en geluk. Het is goed voor je gezondheid en voor de fitheid van je brein.
Je kunt mediteren om verschillende redenen. Eén daarvan is om nu meer rust in je hoofd te krijgen. De beste manier om meditatie hiervoor in te zetten zijn de meditatievormen waarbij je concentreert op bijvoorbeeld je ademhaling, een mantra of een object.
Probeer eens om twee weken lang elke ochtend 10 minuten tot een kwartier te mediteren. Doet dit direct nadat je uit bed komt, voordat je onder de douche stapt of gaat ontbijten. Je zult merken dat je automatisch minder gaat haasten en dat je veel relaxter aan je dag begint.
Voor meditatie heb je geen speciale spullen nodig. Natuurlijk mag je in lotushouding of kleermakerszit op een meditatiekussen gaan zitten. Maar een keukenstoel is ook prima. Zet een wekkertje op 10 of 15 minuten, ga zitten, zorg dat je rechtop zit, en sluit je ogen. Ga je ademhaling observeren. Voel je inademing, je uitademing, je inademing, etc. Als je gedachten wegdwalen breng ze dan vriendelijk terug.
Je kunt ook tellen van 1 tot en met 10 bij iedere inademing of uitademing. En begin dan opnieuw. Of je herhaalt continue in een rustig tempo een mantra.
Welke meditatie je ook doet, je zult merken dat je de dag met meer rust in je hoofd begint, maar ook dat je hoe meer dagen je mediteert, hoe langer je deze rust in je hoofd vasthoudt. En dat je steeds sneller de rust in je hoofd krijgt bij de start van je meditatie.
De vorige meditatievorm was gericht op rust in je hoofd krijgen. Maar er zijn ook meditatievormen die je helpen om wijsheid te ontwikkelen. Wijsheid over hoe je hoofd en lichaam werkt. Als die wijsheid ontstaan is, als je de werking van je brein en je lichaam echt hebt ervaren, vanaf dat moment wordt rust in je hoofd een soort natuurlijke staat van zijn.
De onrust en drukte zal minder snel ontstaan en je zult zonder dat je er iets voor hoeft te doen, automatisch sneller weer rust in je hoofd krijgen. Vipassana meditatie is wat dat betreft voor mij de meditatie om te volgen. Maar verwacht geen snel resultaat, om tot de juiste inzichten te komen, dat kost tijd en toewijding, maar het resultaat is een mooie beloning waar je de rest van je leven profijt van hebt.
Wil je meer grip op je werk, rust in je hoofd en slimmer gaan werken. Volg dan onze leuke, leerzame en praktische training time management. Het is ook mogelijk om een interactieve workshop rust in je hoofd te volgen. Of we komen als inspirerend spreker naar je toe. Klik op de onderstaande knop om hier meer over te lezen.