WERKSTRESS VERMINDEREN?

Wil jij graag je werkstress verminderen?

 

Ga dan slimmer werken en verbeter je time management! 

Werkdruk verlagen » Werkstress verminderen

Ben je opzoek naar tips om je werkstress te verminderen? Ga dan aan de slag met het verbeteren van je time management. Bekijk hieronder tien tips die je helpen bij het creëren van jouw ideale en stressvrije werkdag.

Werkstress verminderen

Veel mensen die onze training time management volgen hebben last van werkstress en willen dit verminderen. Werkstress is namelijk ongezond en bij langdurige werkstress kan dit zelfs leiden tot overspannenheid en burn-out. Belangrijk is om symptomen van werkstress snel te herkennen en de oorzaken van werkstress aan te pakken.

 

Tien time management tips voor het verminderen van werkstress

1. Creëer overzicht

Stress wordt veroorzaakt door het gevoel niet te kunnen voldoen aan al je afspraken en voornemens. Om je werkstress te verminderen is de belangrijkste stap om goed overzicht te krijgen over al je afspraken en voornemens. Zet hiervoor al je afspraken in een agenda en al je nog te nemen acties op één of meerdere to-do lijstjes. Wil je het echt slim aanpakken werk dan met een time management cockpit.

 2. Stel realistische doelstellingen

Voordat je van start gaat met werken is het belangrijk dat je jezelf doelen stelt. Hierdoor kun je beter keuzes maken en bepalen welke taken je wel en niet gaat doen. Bepaal wat je doelstellingen zijn en voor wanneer deze gerealiseerd moeten worden. Zorg dat deze doelstellingen voor je gevoel realistisch zijn en maak ze SMART. Neem ook niet te veel doelstellingen!

 3. Stel prioriteiten

Op basis van je doelstellingen ga je kijken welke taken en afspraken het meest bijdragen aan het bereiken van deze doelstellingen. Geef aan de taken die belangrijk zijn en snel moeten gebeuren de hoogste prioriteit.

 4. Start de dag met een plan

Om werkstress te verlagen is het belangrijk dat je altijd werkt met een plan. Op dit plan staan de taken die je deze dag wilt afwerken. Dit geeft focus en zorgt ervoor dat je jezelf niet laat verleiden door andere taken die je nog hebt liggen. Maak aan het einde van de dag weer een nieuw en realistisch plan voor de volgende dag. Zo ben je goed voorbereid en ga je met een relaxt gevoel naar huis.

 5. Communicatie is cruciaal om je werkstress te verminderen

Het kan natuurlijk altijd dat je meer taken hebt liggen dan dat je kunt verwerken. Een keertje overwerken vind je misschien niet erg maar dit moet niet structureel worden. Zie je dat je te weinig tijd hebt voor bepaalde taken communiceer dit dan. Misschien dat iemand iets van je over kan nemen. Lukt dit niet, laat dan weten dat je er nu geen tijd voor hebt en pas later op kunt pakken.

 6. Voorkom stoorzenders

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn stoorzenders slecht voor je productiviteit. Maar wist je dat stoorzenders ook een belangrijke oorzaak zijn van werkstress? De boodschap van een stoorzender is bijna altijd “dit moet je ook nog doen”. Dit zorgt voor onnodige druk en geeft je een opgejaagd gevoel. Zet meldingen voor inkomende berichten voor e-mail en social media allemaal uit. Bekijk je nieuwe berichten op momenten dat het jou uitkomt en verwerk deze acties in je planning

 7. Neem regelmatig een pauze

De betekenis van pauze is stilstaan. Pauzes zijn belangrijk om te herstellen van je activiteiten en zorgen ervoor dat je belastbaarheid op orde blijft. Een beter woord voor pauze is “hersteltijd”. Dit is een periode van rust waarin je de tijd neemt om fysiek en geestelijk te herstellen van geleverde arbeid en werkstress los te laten. Een pauze is bijvoorbeeld naar buiten kijken naar de vogeltjes of een kopje koffiedrinken. Maar let op mail checken op je telefoon is geen pauze voor je brein en helpt daardoor niet bij het verminderen van werkstress.

 8. Voorkom (negatief) uitstelgedrag

Er zijn twee verschillende soorten uitstelgedrag. De ene is positief en de andere is negatief en levert uiteindelijk werkstress op. Laten we beginnen met positief uitstelgedrag. Dit is bijvoorbeeld wanneer je een mailtje binnenkrijgt, wat je leest en niet direct op gaat reageren omdat je daar eerst nog even goed over wilt nadenken. Dat is top!

 

Negatief uitstelgedrag is wanneer je een taak vooruit blijft schuiven omdat het een moeilijke of vervelende taak is. Dat de taak moet gebeuren blijft in je hoofd zeuren en omdat deze taak vaak te lang blijft liggen komt deze steeds dichter bij de einddatum en wordt het uiteindelijk een spoedklus. Zorg er daarom voor dat je ruim voor de einddatum de taak oppakt.

 9. Los terugkerende problemen structureel op

Spoedklussen die tussen al je ingeplande werkzaamheden doorkomen zijn vervelend en leveren vaak een mate van werkstress op. Wil je werkstress verminderen dan is het verstandig om eens goed te gaan onderzoeken waardoor die spoedklussen worden veroorzaakt.

 

Heeft het bijvoorbeeld te maken met een slechte planning van iemand of gaat er iets mis met de communicatie? Door regelmatig terugkerende problemen structureel op te lossen is planmatig werken een stuk eenvoudiger ben je weer een stap dichter bij het verminderen van werkstress.

 

10. Volg een training time management

Een training time-management helpt je bij het effectief en efficiënt indelen van je tijd en het verlagen van werkdruk.

 

In de training Slim Werken ga je aan de slag met drie onderdelen:

  • Grip op je werk
  • Rust in je hoofd
  • Nog slimmer werken

 

Werkstress verminderen doe je met SlimWerken.COM

 

Bekijk hier hoe je een stressvrije werkdag voor jezelf en je collega’s creëert!

 

 

 

X