SYMPTOMEN VAN WERKSTRESS

Herken jij de belangrijkste symptomen van werkstress?

 

Pak werkstress aan en voorkomen overspannenheid en burn-out.

Werkdruk verlagen » Symptomen van werkstress

Herken jij de belangrijkste symptomen van werkstress. Pak deze signalen van een hoge werkdruk snel aan. Want werkstress kan leiden tot overspannenheid en burn-out. Werkstress verlaag je niet door harder en langer te werken maar door het werk slimmer aan te pakken zoals het verbeteren van je time management!

Veel voorkomende symptomen van werkstress

Symptomen van werkstress, herken jij deze bij jezelf of collega’s? Werkstress is niet goed voor je. Het is slecht voor je gezondheid en de kwaliteit van je werk wordt er ook niet beter door. Het is belangrijk dat je de signalen herkent en de oorzaken van werkstress snel wegneemt.

 

Symptomen van werkstress bij jezelf

1. Hoofdpijn, volhoofd

Heb je aan het einde van de werkdag vaak hoofdpijn? Je brein krijgt dan gedurende de werkdag waarschijnlijk door de hoge werkdruk te weinig ontspanning en raakt overbelast. Dit kan ook aanvoelen als een volhoofd of het gevoel dat er een band omheen zit. Om fijn te werken is het belangrijk dat je rust in je hoofd hebt en werkdruk verlaagt.

2. Rug en nekklachten.

Wanneer je stress hebt wordt je spierspanning groter. De spieren trekken zich namelijk samen en dit zorgt ervoor dat je lichaam continu onder spanning staat. Heb je te weinig ontspanmomenten dan geeft dit vaak rug en nekklachten. Ook letten we vaak bij stressmomenten minder goed op onze houding wat ook fysische klachten kan veroorzaken.

3. Vermoeidheid

Van arbeid word je moe, daar is niets mis mee. Heb je echter het gevoel dat je niet meer goed herstelt van je werkzaamheden dan is dat een signaal om goed op te letten. Negeer je deze symptomen van werkstress namelijk voor een langere tijd dan loop je het gevaar op overspannenheid en burn-out.

4. Prikkelbaar

Van werkstress word je vaak geen leukere collega’s of partner. Door de stress ben je sneller geïrriteerd en prikkelbaar, hierdoor word je sneller boos om kleine en onbelangrijke dingen.

5. Opgejaagd gevoel

Werkstress activeert, het zorg ervoor dat je continu “aan” staat. Je moet misschien nog wel zo veel doen dan je moeite hebt met ontspannen. Dit uit zich vaak in een opgejaagd gevoel en hierdoor neem je niet de tijd voor pauzes en hersteltijd.

6. Veel piekeren

Gemakkelijk te herkennen symptomen van werkstress zijn malen en piekeren. Ben je als je thuis bent nog veel over je werk aan het nadenken of kun je het werk goed loslaten? Lig je ’s nachts vaak wakker van taken die je nog moet doen dan is dat een duidelijk signaal van werkstress.

 

Symptomen van werkstress binnen je organisatie

Zoals je weet is werkstress ongezond voor je en kan het zelfs leiden tot overspannenheid en burn-out. Maar wist je dat de gevolgen van werkstress ook vele negatieve bijwerkingen heeft voor het bedrijf?

 

Hieronder enkele symptomen waaraan je kunt zien dat er werkstress is binnen de organisatie:

1. Werksfeer wordt minder

Zoals eerder aangeven word je door werkstress vaak geen leuker mens. Wanneer je onder grote spanning staat ben je namelijk sneller geïrriteerd en word je daardoor eerder boos. Wordt de werksfeer binnen het bedrijf minder ben dan alert op een te hoge werkdruk en werkstress.

2. Afspraken worden niet of slecht nagekomen

Werkstress is een paniek reactie, hierdoor is van rustig en planmatig werken vaak geen spraken meer. Bij een hoge werkdruk is vaak de eerste reactie om harder en langer te werken. Dat is een mooi streven maar zelden de echte oplossing. Er blijven op deze manier vaak toch taken liggen die eigenlijk ook hadden moeten gebeuren.

3. Veel overwerk is een duidelijk symptoom van werkstress

Wanneer het werk niet haalbaar is in de “normale” werktijd wordt dit vaak meegenomen naar huis. In de avond en het weekend wordt er nog veel gewerkt. Dit symptoom van werkstress is vaak te zien aan het grote aantal mailtjes dat na werktijd nog wordt gestuurd.

3. Ziekteverzuim gaat omhoog

Wanneer werkstress voor een langere periode aanhoudt dan ga je dit ongetwijfeld zien in een verhoogd ziekteverzuim. Werknemer worden moe en beginnen last te krijgen van pijntjes en kwaaltjes. Een duidelijk symptoom van werkstress binnen de organisatie is het aantal mensen met klachten van overspannenheid en burn-out.

4. Ontevreden klanten

Omdat door werkstress vaak de snelheid van werken wordt opgevoerd gaat dit snel ten koste van de kwaliteit. Taken worden minder zorgvuldig uitgevoerd en er ontstaan fouten. Bij organisaties waar werknemers voor een langere periode te maken hebben met werkstress heeft dit daardoor invloed op de klanttevredenheid.

 

Symptomen van werkstress voorkomen

Werkstress is zoals je ziet slecht voor jezelf en de organisatie waarvoor je werkt. Het snel herkennen van de symptomen van werkstress is daarom heel belangrijk. Herken je signalen bij je jezelf, je collega’s of binnen je organisatie? Pak dit dan snel aan om zo de werkstress te verminderen en burn-out te voorkomen.

 

Heb je last van symptomen werkstress?

Ga dan aan de slag met het verbeteren van je werkorganisatie of het nog beter indelen van je tijd. Met een training time management leer je hoe je slim omgaat met een grote werkdruk en werkstress voorkomt.

 

Bekijk hieronder hoe je stap voor stap een stressvrije werkdag creëert!

 

 

X