Maak je doelstellingen SMART

Maar je doelstellingen smart, maak je doelstellingen slim. Dat willen we allemaal natuurlijk wel. Maar wat wordt hiermee bedoeld?

Time management verbeteren » Time management technieken » Maak je doelstellingen SMART

WAAROM WIL JE SMART DOELSTELLINGEN?

Wie kent het niet: Je gaat voor een doel, maar:

  • Het blijkt veel te veel werk om het te halen
  • Je komt nooit aan bij je doel, want het is nooit af
  • Het kost wel heel erg veel discipline en je geeft voortijdig op
  • Als je het doel hebt gehaald, dan blijkt het toch niet de oplossing te zijn die je wilde

 

SMART helpt je om dit soort zaken te voorkomen en je time management te verbeteren.

 

WAAR STAAT SMART VOOR?

De letters van SMART staan voor de elementen waar de doelstelling aan moet voldoen om de kans zo groot mogelijk te maken om deze te realiseren.

S = Specifiek

M = Meetbaar

A = Acceptabel

R = Realistisch

T = Tijdgebonden

 

Bij sommige van deze termen kun je waarschijnlijk wel iets voorstellen, anderen roepen wat meer vragen op. Hieronder geef ik een toelichting per element.

 

SPECIFIEK

Benoem zo specifiek mogelijk wat je wilt bereiken. Dus niet : “ik wil meer rust in mijn werk”, maar “ik wil elke dag minimaal 1 uur ongestoord werken”. Door je doel specifiek te maken verklein je ook de kans dat je tijdens het realiseren hiervan heel veel tijd gaat besteden om maar bezig te zijn. Het voorkomt ‘ontwijk-gedrag’ voor de zaken die echt belangrijk zijn.

 

MEETBAAR

Zorg ervoor dat je tijdens de resultaten zichtbaar kunt maken. Dat kan zijn met cijfers, maar dat kan ook herkenbaar gedrag zijn. Bijvoorbeeld : “Je bent gemiddeld per dag nog 1,5 uur met je email bezig, dat is 30 minuten meer dan je doelstelling”. Of “je eet je lunch nu alle dagen op een andere plaats dan aan je bureau”.

 

Acceptabel

Dit is een goede test om te controleren of je achter je doel staat dat je wilt behalen, of ben je stiekem iemand anders doel aan het realiseren. Je lukt waarschijnlijk alleen maar om te stoppen met roken als je dit zelf echt wilt. Dan andere willen dat je gaat stoppen, gaat waarschijnlijk niet voldoende wilskracht opbrengen.

 

Realistisch

Een doel mag ambitieus zijn, maar de moet wel een vorm van realisme in zitten. Als een doel echt onrealistisch is, dan kun je in het begin misschien nog wel enthousiasme opbrengen, maar als iets verderop blijkt dat het doel toch nooit gehaald gaat worden is het zonde van je tijd om hier meer tijd aan te besteden.

 

Tijdgebonden

Om te voorkomen dat je eeuwig met het bereiken van een doel bezig blijft is het handig om er een tijdlijn, een deadline aan te hangen. Dit kan er voorkomen dat je vanuit perfectionisme maar bezig en bezig blijft. Ook de 80 – 20 regel is hier van toepassing. Over het algemeen bereik je 80% van het resultaat in 20% van de tijd.

 

WAAR KUN JE SMART DOELSTELLINGEN VOOR GEBRUIKEN

Je kunt SMART doelstellingen gebruiken voor:

  • Persoonlijke doelen en gedragsverandering die je zelf graag bij je jezelf ziet
  • Doelen samen met andere mensen in je team, organisatie
  • Het succesvol bereiken van je projectdoelstellingen

 

 

Leuke en leerzame training time management

Wil je meer grip op je werkrust in je hoofd en slimmer gaan werken. Volg dan onze leuke, leerzame en praktische training time management. Klik op de onderstaande knop om hier meer over te lezen.

 

 

X