OORZAKEN VAN WERKSTRESS

Weet jij de oorzaak van werkstress?

 

Hieronder tien oorzaken die verhogend zijn voor werkstress! 

Werkdruk verlagen » Oorzaken van werkstress

Heb je weleens last van werkstress. Ga dan snel opzoek naar de oorzaak hiervan. Want werkstress is slecht voor je gezondheid, slecht voor de werksfeer en er ontstaan onnodige fouten door. Werkstress verlaag je niet door harder en langer te werken maar het werk slimmer aan te pakken en het verbeteren van je time management!

10 veel voorkomende oorzaken van werkstress

 

Veel mensen ervaren werkstress. Maar waar wordt die werkstress nu door veroorzaakt? Is dat door te veel aan werk of zijn er nog andere oorzaken waardoor stress op het werk kan ontstaan? Hieronder tien werkstressoren die je kunt aanpakken bij het verminderen van werkstress.

 

1. Te veel werk in te weinig tijd

De meest voorkomende oorzaak van werkstress komt door het gevoel te veel werkzaamheden te moeten doen in te weinig tijd. Of je echt te veel werk hebt liggen is misschien helemaal niet zeker. Het gaat hierbij alleen maar om een gevoel. Het kan namelijk best zijn dat je door te weinig overzicht over je werk de controle begint te verliezen en daardoor werkstress ervaart.

 

2. Onvoldoende overzicht

Goed time management begint bij het hebben van perfect overzicht over je werkzaamheden. Wanneer je namelijk niet precies weet wat je hebt liggen ontstaat het gevoel dat je afspraken en taken gaat vergeten. Dit geeft een onrustig gevoel en heeft werkstress tot gevolg. Voor het verlagen van je werkdruk is het belangrijk dat je precies weet wat je aan afspraken en taken hebt liggen.

 

3. Onrealistische doelstellingen

Doelstellingen heb je nodig voor goed time management. Het geeft je richting en maakt het daardoor eenvoudiger om de juiste keuzes te maken. Draagt een taak namelijk niet bij aan het bereiken van de doelstelling dan is het verstandig om hieraan zo minimaal mogelijk tijd te besteden.

 

Doelstellingen zijn echter ook een belangrijke oorzaak van werkstress. Door een doelstelling leg je jezelf of je team namelijk een bepaalde druk op. Je wilt iets gaan bereiken. Zijn de doelstellingen haalbaar en SMART dan is het een mooie motivatie. Maar leg je de lat te hoog voor jezelf of je team dan zijn de doelstellingen onrealistisch en daardoor stress verhogend.

 

4. Te strakke deadlines

De maatschappij gaat alleen maar sneller en sneller. Hierdoor willen we graag alles zo snel mogelijk hebben. Deadlines zijn daarom vaak krap en moeilijk haalbaar. Het afhandelen van taken is hierdoor vaak gehaast en een race tegen de klok.

 

5. Spoedklussen

Je kent het wel, je hebt in de ochtend een to-do lijstje gemaakt met de taken die je graag die dag wilt doen en na een uur is er van je planning niets meer over. Dit komt door spoedklussen die je op het allerlaatste moment er ineens bij krijgt. Dit werken naar de waan van de dag zorgt ervoor dat het gevoel van echte controle over je werk ontbreekt.

 

Nog meer oorzaken van werkstress

 

Vaak wordt er bij de oorzaken van werkstress alleen maar gedacht aan de hoeveelheid werk die gedaan moet worden. Toch zijn er ook hele andere factoren die stress en werkstress symptomen opleveren.

 

6. Perfectionisme

Ben je perfectionistisch dan ligt werkstress altijd op de loer. Wanneer je namelijk het gevoel hebt dat iets altijd nog beter kan, dan blijf je te lang in een taak hangen. Hierdoor blijft er voor andere taken die ook af moeten te weinig tijd beschikbaar en kom je in tijdsnood.

 

7. Conflicten met leidinggevende of collega’s

Om lekker ontspannen te werken is het belangrijk dat de sfeer op het werk goed is. Zijn er conflicten op de werkvloer met je leidinggevende of collega’s dan levert dit spanningen en stress op. Zeker wanneer er spraken is van pesterijen kan de werkstress enorm hoog oplopen en is het loslaten van werkstress na werktijd  ook niet eenvoudig.

 

8. Het werk sluit niet aan op de ervaring en het kennisniveau

Je opleiding en kennisniveau is ook een bepalende factor bij het ontstaan va werkstress. Heb je te weinig kennis van de materie waarvoor je verantwoordelijk bent dan loop je hierdoor als snel achter de feiten aan.

 

9. Onvoldoende waardering is ook een belangrijke oorzaak van werkstress

Waardering van je klanten, collega’s of leidinggevende is belangrijk. Af en toe een schouderklopje voor je werkzaamheden heb je namelijk gewoon nodig.

 

10. Te weinig autonomie

Met autonomie wordt bedoeld de regelmogelijkheden die je hebt in je functie. Oftewel, mag jezelf je werk indelen hoe jij dat fijn vindt. Heb je invloed op de volgorde, snelheid en het moment van afhandelen?

 

Haal de oorzaken van werkstress weg

Door werkstress ga je niet beter presteren, het is ongezond en ook slecht voor de werksfeer. Het is daarom belangrijk dat je de signalen van hoge werkdruk serieus neemt en de oorzaak daarvan aanpakt.

 

Om werkstress te verminderen is het belangrijk dat je de controle over je werk weer helemaal terugkrijgt. In onze training time management leer je praktische time management technieken waarmee je werkstress aanpakt en in het vervolg eenvoudig voorkomt.

 

Wil je graag meer weten?

 

Bekijk hieronder de training Slim Werken.

X