Aandachtsmanagement

Tegenwoordig krijgen we zoveel informatie en werk op ons af, dat alles af krijgen een illusie is. De uitdaging is hierbij wat krijgt mijn aandacht en hoe voorkom ik dat ik daarbij afgeleid wordt.

Van Time-management naar Aandachtsmanagement

Met de titel van deze pagina wek ik misschien de indruk dat aandachtsmanagement de opvolger is van time-management. Maar ik denk dat het managen van je aandacht een vorm van time-management is, dat het een manier van beter time management is.

 

De reden dat ik deze titel heb gekozen is omdat mensen bij Time-management vaak als eerste denken aan het slim omgaan met je tijd, zodat je zoveel mogelijk gedaan krijgt op een werkdag. En voor lange tijd is dat ook de insteek geweest. Maar tegenwoordig leven we in een tijd dat we zo veel emails, berichten, vragen, informatie, opdrachten en werk op ons af krijgen dat alles afkrijgen onmogelijk is.

 

Beter met je tijd omgaan gaat er waarschijnlijk toe leiden dat je in eerste instantie meer werk af krijgt. Maar doordat je zo lekker efficiënt werkt, zal er waarschijnlijk nog meer werk op je af komen.

 

Een slimmere manier om je time-management te verbeteren is Aandachtsmanagement

 

Wat is Aandachtsmanagement

  • Richt je aandacht op het belangrijkste
  • Doe dit ene ding met al je aandacht zonder je te laten afleiden of te multitasken

Met behulp van aandacht-management is het eenvoudiger om het beste, het meeste uit je brein te halen.

Aandachtsmanagement is zinvol zowel privé als op je werk, maar ik richt me in dit artikel met name op het managen van je aandacht op het werk.

 

 

Tips om je aandacht beter te managen

Hieronder benoem ik 3 tips voor aandachtsmanagement. Deze tips dragen bij  aan meer rust in je hoofd, meer tijd kunnen besteden aan de zaken die je belangrijk vind. En door deze combinatie zul je waarschijnlijk een fijnere en succesvollere werkdag hebben.

 

Ik ben er van overtuigd dat onderstaande tips werken, maar het zijn geen quick wins, je moet er moeite en energie instoppen. Maar de beloning is dan volgens mij ook heel groot. Als je onderstaande tips gaat toepassen dan merk je al binnen twee weken een groot verschil.

 

 

TIP 1 : HALVEER JE SCHERMTIJD

 

Zoals ik het artikel Rust in je hoofd beschrijf heeft het beeldschermgebruik impact op de onrust in je hoofd, al deze prikkels leiden als snel tot overprikkeling. De beeldschermen die gevuld zijn met dopamine-machines zorgen helemaal voor onrust.

 

Met schermtijd bedoel ik de onderstaande schermtijd:

  • Alles wat je op je smartphone doet
  • Alles wat je op je tablet doet, behalve als hierop echt denk of aandachtswerk doet.
  • Alles wat je op je laptop of desktop doet ter ontspanning. Dit

 

Om je beeldschermtijd te halveren kun je twee dingen doen:

  • App installeren die bij houdt hoeveel nu en stel grenzen in wanneer max bereikt
  • Spelregels voor jezelf: telefoon niet meer tijdens pauzes, trein, ontbijt, avond
  • Verleiders blokkeren : bijv. website op zwarte lijst. Je zult zien, behoefte verdwijnt binnen een paar dagen

 

Nog belangrijke toevoeging. Ik ben niet tegen schermen en erken ook dat schermen voor ontspanning voor jezelf kunnen zorgen. Dat het leuk is om te bing-watchen of gamen of op Instagram zitten. Het gaat erom dat deze activiteiten geen ontspanning voor je brein zijn Ze zorgen voor meer vermoeidheid en/of meer drukte in je hoofd. Dus daarom ook mijn opmerking om je schermtijd te halveren, niet om ermee te stoppen.

 

 

TIP 2 : LEES ELKE WEEK EEN PAAR KEER VOOR MINIMAAL 20 minuten

 

De tegenhanger van druk, drukte is niet ontspanning maar aandacht. In praktijk hebben meer mensen last van een druk brein dat moeite heeft met concentreren en daarom alle kante op rent, dan dat we een vermoeid brein hebben.

 

Lezen is enerzijds een goede test om te kijken hoe het met je concentratieniveau zit, maar ook de ultieme trainer om je concentratie niveau te verhogen. Alleen je hebt lezen en lezen.

 

Stukjes lezen op Nu.nl is verstrooid lezen, je leest een kort artikeltje en voordat het stukje uit is, is je brein al weer op zoek naar het volgende artikeltje. Het lezen dat je concentratie en je aandacht vergroot is lezen van een boek. Dat kan zijn op papier of op een eReader met eInc-scherm. eInc zijn veel rustiger voor je brein. Gebruik dus geen tablet om je boek te gaan lezen. En een luisterboek is wel ontspannen voor je brein en leuk om te doen, maar is geen invulling voor deze tip om je concentratievermogen te vergroten.

 

Lees een paar keer per week voor minimaal 20 minuten aan één stuk. Hoe drukker het in je hoofd is, hoe ingewikkelder dit is om vol te houden. Heb je een heel druk hoofd, dan sta je waarschijnlijk al na 1 pagina in de keuken om een koffie of thee in te schenken. Dat doe je op dat moment overigens niet omdat je dorst had of zin in koffie. Maar dat was je brein die op zoek was naar een makkelijk klusje in plaats van met aandacht en concentratie iets lezen. Een andere slimme ontsnapping van je brein is dat je even iets moeten checken op je telefoon. Leg die dus even weg voordat je gaat lezen.

 

 

TIP 3 : MEDITEER ELKE DAG 15 MINUTEN

 

Je mag natuurlijk ook langer mediteren, maar frequentie en regelmatig is belangrijker dan tijdsduur. Als het je lukt om 7 dagen in de week elke dag 15 minuten te mediteren dan ga je dit al binnen twee weken merken. Je zult merken dat je rustiger in je hoofd bent de hele dag door.

 

Natuurlijk kun je ook 2x per dag mediteren, of 30 minuten per keer prima. Maar kies iets dat je het vol gaat houden.

 

Welke vorm van meditatie dat je volgt is op zich niet zo belangrijk. Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren. Ik heb de voorkeur voor meditatievormen die uitgaan van het observeren van mijn lichaam zonder hier een oordeel over te hebben. Het kan zijn dat ik me gedurende de meditatie al mijn aandacht richt op mijn ademhaling. Of ik ga voor de bodyscan.  Het voordeel van meditatievormen die uitgaan van observatie van mijn lichaam is dat ze niet alleen zorgen voor meer ontspanning en trainen van mijn aandacht maar deze meditatievorm kan ook zorgen tot meer wijsheid. En dan bedoel ik wijsheid over hoe je lichaam werkt en hoe stress werkt. Als je hier meer over wilt weten dan kan ik Vipassana meditatie aanbevelen.

 

 

TIP 4 : GA OP EEN INFORMATIEDIEET

 

Er komt tegenwoordig heel veel informatie op ons af. Een deel daarvan kunnen we niet voorkomen, maar een groot deel zoeken we zelf op. En misschien zoeken we deze wel op om een goede reden, maar soms ook op basis van automatismen, of een gevolg van : “zo hoort het, als ik niet op de hoogte ben dan sta ik voor schut”.

 

We krijgen informatie op ons via heel veel verschillende kanalen: Nieuws-websites, Youtube, Instagram, Facebook, e-mail, sms, whattsapp, telefoon en gesprekken

 

Het kost niet alleen veel tijd om deze informatiebronnen allemaal tot ons te nemen, maar we gaan er ook nog eens over nadenken, piekeren of mee aan de slag.

 

Als je de hoeveelheid inkomende informatie weet te verminderen en beter je aandacht weet te managen dan gaat dit zeker zorgen dat het minder druk en onrustig wordt in je hoofd.

 

Stel voor dat je in plaats van de hele dag door het nieuws te volgen door beter aandachtsmanagent nog maar 1x per dag maximaal 10 minuten aan het nieuws zou besteden. Dan win je niet alleen heel veel tijd. Het gaat er ook voor zorgen dat je brein minder na gaat denken over dat nieuws en die tijd komt allemaal beschikbaar voor ander denkwerk of voor hersteltijd. Even de tijd voor je brein om uit te rusten.

 

 

 

Volg de training Slim Werken en leer meer

Om stap voor stap steeds dichter bij je ideale werkdag te komen zijn er volgens ons drie stappen van belang:

1. Grip op je werk

2. Rust in je hoofd

3. Slimmer werken.

 

Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan hieronder de training.

 

X