MANAGEN VAN WERKDRUK

Het managen van werkdruk is eenvoudiger dan je denkt!

 

Werkdruk verlaag je niet door harder maar door slimmer te werken! 

Werkdruk verlagen » Managen van werkdruk

Ben je opzoek naar een manier om je werkdruk beter te managen? Door het verbeteren van je time management verlaag je werkstress, voorkom je fouten wordt je productiever werk je aan meer werkplezier!

Managen van werkdruk => Waarom is dat verstandig?

Het managen van de werkdruk zou bij ieder bedrijf een belangrijk aandachtspunt moeten zijn. Een acceptabele werkdruk draagt namelijk bij aan een gezonde werksituatie. Dit resulteert vervolgens weer in meer werkplezier, fit en gemotiveerd personeel en een hogere productiviteit.

 

Veel bedrijven en specifieke branches vinden het lastig om de werkdruk goed te managen. Er is bijvoorbeeld veel werkdruk in het onderwijs en de werkdruk in de zorg is de laatste jaren ook flink toegenomen.

 

Een te hoge werkdruk is slecht voor het bedrijf en personeel. Het zorgt er namelijk dat de medewerker de controle over de situatie verliest en ongezonde werkstress ervaart.

 

Enkele negatieve gevolgen van werkstress:

  • Werksfeer wordt minder
  • Er ontstaan meer fouten
  • Verlies van productiviteit
  • Ziekteverzuim gaat omhoog

 

Wanneer een gezonde werkdruk omslaat naar ongezonde werkstress is het daarom verstandig om snel in te grijpen. Neem de signalen van een te hoge werkdruk serieus. Want door de juiste maatregelingen te nemen is een grote hoeveelheid werk vaak goed te managen.

 

Managen van werkdruk => Wie is verantwoordelijk?

Werkdruk is niet iets wat je alleen hoeft op te lossen. Het managen van werkdruk is namelijk een samenwerking tussen werkgever en werknemer. Beide hebben daarin hun eigen rol en verantwoordelijkheid. De samenwerking tussen beide bepaalt uiteindelijk het resultaat bij het verminderen van werkstress en het voorkomen van burn-out.

Rol van werkgever

De werkgever heeft een belangrijke rol bij het goed kunnen managen van het werk. Hij moet daarbij heel alert zijn op de symptomen van een hoge werkdruk. Daarnaast is het goed luisteren naar het personeel van groot belang. Waar lopen de medewerkers tegenaan en wat hebben ze nodig om de situatie onder controle te krijgen?  De rol van de werkgever is daarom waakzaam zijn en de werknemers zo veel mogelijk faciliteren in de zaken die ze nodig hebben.

Rol van de werknemer

Vaak wordt de schuld van een te hoge werkdruk neergelegd bij de werkgever. Dat is niet terecht, want ook de werknemer heeft hierin een heel belangrijke rol. Een werkgever kan het namelijk niet “ruiken” wat een werknemer allemaal op zijn bordje heeft liggen.

 

De belangrijkste rol van de werknemer is dan ook om zijn werk goed te organiseren zodat hij heel duidelijk kan aangeven waar hij wel tijd voor heeft en waaraan hij door een te hoge werkdruk niet kan voldoen. Een handig hulpmiddel is hierbij een time management cockpit.

 

Helderheid behouden in een drukke werksituatie is belangrijk om de juiste keuzes te maken. Tevens is dit cruciaal voor een goede communicatie tussen werkgever en werknemer.

Managen van werkdruk => Hoe doe je dat?

 

Het managen van werkdruk doe je niet door harder en langer te werken maar door gestructureerd de werklast aan te pakken. Hierin zijn de volgende stappen belangrijk.

1. Helderheid creëren in de situatie

Om werkdruk te managen is het belangrijk om de oorzaken van werkstress te achterhalen. Is er bijvoorbeeld te veel werk of zijn de verantwoordelijkheden en verwachtingen hierin niet duidelijk. Luister naar elkaar en onderzoek waardoor de werkstress wordt veroorzaakt.

2. Keuzes maken

Wanneer blijkt dat de hoeveelheid werk momenteel te veel is dienen er keuzes gemaakt te worden. Dit is het moment van prioriteiten te stellen. Welke taken zijn belangrijk en urgent en moeten gebeuren? En welke taken stel je uit omdat daar nu te weinig tijd voor is?

3. Communiceer

Een belangrijke stap bij het managen van werkdruk is communicatie. Laat weten wat je wel en vooral wat je niet gaat doen. Collega’s weten dan waar ze aan toe zijn en kunnen daar hun planning op aanpassen. Dit geeft duidelijkheid en is een belangrijke stap in het managen van verwachtingen.

4. Optimaliseer

Door kritisch naar de manier van werken te kijken kom je vaak tot de conclusie dat erop time management gebied wel iets te verbeteren valt. Door slimmer te gaan werken gaat de productiviteit omhoog en de werkdruk automatisch iets omlaag. Neem daarom regelmatig de tijd om je werkproces te optimaliseren.

 

Wil je graag slimmer gaan werken?

Slimmer gaan werken is de mooiste manier om een grote werklast te managen. In onze incompany training time management krijg je praktische time management tips, leer hoe je bij grote drukte rust in je hoofd behoud en hoe je oplossingen vindt om problemen op te lossen.

 

Meer weten? Bekijk hieronder de training om je werkdruk te managen!

X