FOMO, Fear Of Missing Out

Waarom worden we zo aangetrokken tot een beeldscherm? Is veel schermtijd erg? Hoe kun je de schermtijd verminderen?

De afkorting FOMO staat voor the Fear Of Missing Out; de angst om iets te missen. Dit gevoel, deze onrust treed op als we bang zijn dat we niet aanwezig zullen zijn bij iets leuks, of interessants. Dat kan zijn een feest, een bijeenkomst, een optreden, maar ook bijvoorbeeld een online bijeenkomst.

 

1.      Waar komt FOMO vandaan?

 

FOMO ontstaat door twee zaken.

 

Aan de ene kant onze nieuwsgierigheid. Door sociale media word je op de hoogte gehouden van allerlei dingen die worden aangeboden die er mogelijk zijn en die andere mensen ervaren. En hoe meer tijd je op sociale media doorbrengt hoe meer er langs komt waarvan je denkt: “dat wil ik ook”, “daar moet ik bij zijn”, “dat wil ik gedaan hebben”.

 

Daarnaast hebben we een sterk behoefte aan sociale verbondenheid, aan acceptatie en erbij horen. Dus niet alleen onze eigen nieuwsgierigheid kan een reden zijn om iets te willen doen. Maar ook de mechanismen: “dan wil ik het ook”, “ik wil laten zien dat ik dit ook gedaan heb” spelen een rol.

 

2.      Waar houdt FOMO ons voor de gek?

Het gevoel, de emotie, de angst is echt. Als je dit voelt, dan voel je dit echt. Alleen de angst is gebaseerd op iets dat niet klopt:

  • Het is onmogelijk om altijd alles te doen. Er zitten 24 uur in een dag, je kunt nooit op 2 plaatsen tegelijk zijn. Als je tegen 1 ding ja zegt, zeg je tegen 1 miljoen dingen nee. Je zult altijd heel veel missen.
  • De video’s, foto’s en teksten over dingen die mensen hebben meegemaakt zijn vaak een mooi gemaakt klein deel van de ervaring. Die foto van dat mooie uitzicht vanaf de berg. Is bijvoorbeeld gemaakt tijdens een 10 seconden stop vanuit de auto. En toen weer door. De post straalt een mooi gevoel uit, maar dat is vaak niet het gevoel dat op dat moment aanwezig was.
  • Een duimpje krijgen als reactie op een post zegt niets over ‘erbij horen’ of ‘geaccepteerd worden’. Een duimpje is zo gezet, zonder iets echt te zien of te beseffen. En als ontvanger is het positieve gevoel van een duimpje of 1000 duimpjes ook in een korte tijd vervlogen.

 

Als je FOMO voelt dan kan het zijn dat je (onbewust) denkt:

  • Als ik dit ervaren heb, dan word ik super gelukkig
  • Als ik dit gedaan heb en ik laat dit weten aan mijn omgeving en op de socials dan …..
  • Als ik dit niet gedaan heb dan vinden ze mij …..

 

En het kan best zijn dat dit gaat gebeuren. Alleen de gevolgen die op de …. Komen, dat gevoel is vaak maar van hele korte duur. Als je geluk hebt een uurtje. De kans is groter een paar minuten. Maar veruit de meeste tijd helemaal niet, of een paar seconden.

 

Maar interessant natuurlijk, maar als je last van FOMO hebt, hoe verminder je dit dan.

 

3.      Hoe verminder je het gevoel van FOMO

 

Het belangrijkste is dat je inzichten krijgt, dat je echt gaat beseffen dat gedachte achter FOMO-illusies zijn:

  • Je kunt niet alles doen en ervaren
  • Het wel of niet iets doen wat andere hebben gedaan en dat aan de rest van de wereld laten weten maakt je niet echt gelukkiger

 

Het gaat er niet om dat je met je verstand snapt dat dit zo is, maar het is belangrijk dat je het ervaart. Als je alleen iets snapt, blijft het vaak iets waar je tegen blijft vechten, iets dat moeite kost. Als je iets ervaart in de praktijk, dan gaat er een schakelaartje om in je hoofd en wordt het nieuw natuurlijk gedrag voor je dat weinig of geen moeite kost. Maar dit inzicht krijgen door ervaring, dat kan wel even moeite kosten.

 

Nu een aantal tips die je kunnen helpen:

3.1 Doe één ding met al je aandacht.

Dat kan bijvoorbeeld een kop koffie, een glas thee of Latte Macchiato drinken en deze ook echt proeven. De warmte van het glas te voelen en in het geval van thee de rook omhoog te zien dwarrelen. Je zult waarschijnlijk ervaren dat je op dat moment rust en geluk ervaart. Hoe vaker je dit doet, hoe normaler het wordt om rust in je hoofd te ervaren.

 

3.2  Wat vind jij zelf echt leuk? Besteed daar meer tijd aan

Als je dingen leuk vind, die heel veel mensen leuk vinden. Prima. Maar als je toevallig enthousiast wordt van dingen die bijna niemand anders leuk vindt, dan is dat ook goed. Als het jou blij maakt, doen. Veel tijd aan besteden. Ook als het geen leuke foto’s op Insta oplevert.

 

3.3 Beperk je sociale media

FOMO wordt over het algemeen getriggerd door sociale media. Of omdat je dingen ziet waarvan je denkt : dit wil ik ook. Of omdat je de behoefte hebt om te laten zien dat je dit ook gedaan hebt.

 

Dus maak het jezelf makkelijk en stop verleidingen. Pak even niet je telefoon als je op het terras zit. Want op het ene moment zat je te genieten in het zonnetje en het andere moment moet je weer allerlei dingen doen omdat je getriggerd bent door wat je langs zag komen op je telefoon.

 

 

Leuke en leerzame training time management

Wil je meer grip op je werkrust in je hoofd en slimmer gaan werken. Volg dan onze leuke, leerzame en praktische training time management. Het is ook mogelijk om een interactieve workshop rust in je hoofd te volgen. Of we komen als inspirerend spreker naar je toe. Klik op de onderstaande knop om hier meer over te lezen.

X