Te hoge werkdruk door te weinig mensen

In veel organisaties moet hetzelfde werk met minder mensen worden gedaan, of de hoeveelheid werk is toegenomen maar het aantal medewerkers is niet meegegroeid.

Werkdruk verlagen » Te hoge werkdruk door te weinig mensen

De werkdruk is de laatste jaren in veel organisaties en voor veel mensen toegenomen. Dat geldt voor de werkdruk in de zorg, in het onderwijs, maar ook daarbuiten. Voor de toename van deze werkdruk zijn verschillende oorzaken, maar één daarvan is dat er te weinig mensen zijn voor de hoeveelheid werk.

TE HOGE WERKDRUK DOOR TE WEINIG MENSEN

De werkdruk is voor veel mensen toegenomen de laatste tijd. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat er te weinig mensen zijn voor het werk dat er ligt. Deze hoge werkdruk komt voor in veel verschillende branches en organisaties. Soms is de hoge werkdruk tijdelijk, maar in veel gevallen lijkt hij soms uitzichtloos.

 

 

WAT IS NIET DE OPLOSSING BIJ EEN TE HOGE WERKDRUK

Als je te veel werk op je bordje hebt liggen dan leidt dit vaak tot een vorm van stress. En als je brein stress ervaart dan schiet hij automatisch in de bevriezen, vechten of vluchten modus. In praktijk kiezen de meeste mensen van nature voor de vecht-modus. Dit herken je aan:

  • Overwerken in de avond en de weekenden
  • Pauzes overslaan en harde gaan werken
  • Sneller en gehaast gaan werken en proberen te multitasken
  • Slordiger gaan werken: “goed is goed genoeg”.

 

Bovenstaand gedrag wordt met name bij mensen aangeroepen als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, dat je de werklast niet bij iemand anders kunt neerleggen. Simpelweg omdat er te geen anderen mensen zijn om het bij neer te leggen.

 

WAAROM IS HARDER, SNELLER EN LANGER WERKEN NIET DE OPLOSSING

Op korte termijn krijg je zeker meer gedaan als je bijvoorbeeld gaat overwerken, of doorwerkt tijdens je pauzes, maar midden-lange en lange termijn werkt het juist averechts. De gekozen oplossing:

  • Gaat ten koste van jezelf en je gezondheid
  • Gaat ten koste van de kwaliteit van je werk
  • Gaat ten koste van je werkplezier

 

Als je er geen goede balans is tussen je werk en ontspanning, dan krijgt je brein niet de tijd om te ontspannen. Dit is niet alleen slecht voor je energie en gezondheid maar gaat ook zeker leiden tot fouten in je werk. Dat merk je niet de volgende dag, maar na een week of twee is dat al zichtbaar.

 

Soms even geen werk is niet alleen goed voor je gezondheid en je geluk, maar ook als je beter wilt worden in je werk, als nieuwe dingen wilt leren en als je af en toe een goed idee wilt hebben dan heeft je brein regelmatig rust en stilte nodig.

 

WAT IS WEL DE OPLOSSING OM JE WERKDRUK TE VERLAGEN BIJ TE WEINIG MENSEN

Je werkdruk verlagen doe je dus niet door te haasten en langer door te gaan. Maar hoe dan wel? Om je werkdruk echt structureel te verlagen zijn er 3 stappen die je kunt nemen.

A. GRIP OP JE WERK

Als je te veel werk op je bordje hebt liggen is het hebben van overzicht superbelangrijk. Zo kun je eenvoudiger keuzes maken en betere prioriteiten stellen. En als je overzicht hebt kun je efficiënter werken door bijvoorbeeld te clusteren. Het centrale woord om deze grip op je werkGrip op je werk te krijgen is een time management cockpit.

 

B. RUST IN JE HOOFD

Als je rust in je hoofd hebt dan:

  • Neem je betere beslissingen
  • Maak je minder fouten
  • Kun je een hogere kwaliteit leveren
  • Kun je hetzelfde werk in minder tijd doen
  • Brand je niet langzaam op

 

C. SLIMMER WERKEN

Ook als het druk is, is het belangrijk om iedere week even de tijd te nemen om minimaal 1 ding slimmer te doen. Zo verlaag je iedere week de werkdruk een klein beetje en krijg je steeds meer lucht. Onderwerpen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe zorg ik ervoor dat ik minder werk op me af krijg?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik minder gestoord wordt tijdens mijn concentratiewerk?
  • Hoe voorkom ik dat … nog een keer fout gaat in de toekomst?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik niet maar naar die vergadering hoef?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn email elke dag binnen 30 minuten heb afgehandeld?

Door stap voor stap steeds meer obstakels weg te werken, kom je steeds dichter bij je ideale werkdag.

 

De bovenstaande stappen zijn de drie hoofdonderdelen van de training Slim Werken.

 

TRAINING SLIM WERKEN OM JE WERKDRUK TE VERLAGEN

 

In de training slim werken ga je aan de slag met de onderwerpen : grip op je werk, rust in je hoofd en slimmer werken. We leren je in deze training niet alleen wat je kunt doen, maar ook hoe je dit het beste toe kunt passen in je werk.

 

De training Slim Werken is een dag vol inspiratie, herkenbare voorbeelden, heldere uitleg en praktische tips.

 

 

SLIM WERKEN IS GEEN WONDERMIDDEL TEGEN EEN TE HOGE WERKDRUK

 

We willen niet de indruk wekken dat we alle werkdruk als sneeuw door de zon zullen laten verdwijnen. Daarvoor is het soms te druk. Maar dat we de werkdruk kunnen helpen laten verlichten daar zijn we van overtuigd.

Daarnaast is de werkdruk natuurlijk niet verdwenen de dag na de training. Je moet er wel zelf mee aan de slag. Maar als je na de training in de praktijk ergens tegen aanloopt, dan helpen we je graag.

 

Het doel is dat je straks in praktijk:

  • Je een helder beeld hebt van al het werk dat je op je bordje hebt liggen
  • Dat je een helder beeld hebt van wat je weg gaat/kunt doen en wat niet of wat later
  • Dat je weer het gevoel hebt dat je grip op je werk hebt
  • Dat je zelf fris, helder en vol energie bent, ondanks de hoeveelheid werk
  • Dat je stapje voor stapje steeds slimmer gaat werken en zo de werklast weet te verlagen

 

Zin in een training slim werken om je werkdruk te verlagen?

Als je last van werkdruk hebt als gevolg van te weinig personeel en je wilt graag de training Slim Werken volgen of organiseren voor je collega’s bekijk dan de brochure voor meer informatie over de training, vraag een offerte aan of stel een vraag. Dat kan via één van de onderstaande knoppen.

 

ENKELE VAN ONZE KLANTEN

X