POMODORO-TECHNIEK

De pomodoro techniek zorgt dat je meer gedaan krijgt, beter je aandacht kunt managen en meer rust in je hoofd krijgt.

Time management verbeteren » Time management technieken » Pomodoro techniek voor meer Rust in je hoofd

Pomodoro-techniek voor meer rust in je hoofd

De pomodoro techniek is bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo aan het eind van de jaren tachtig. Het verhaal gaat dat hij niets gedaan kreeg, omdat hij continu werd lastig gevallen door zijn collega’s. Hij ging werken met een kookwekker en stelde deze in op 25 minuten.

 

Tijdens deze periode van 25 minuten werkte hij met volledige focus aan de taak waar hij mee bezig was en wilde hij niet gestoord worden. Als de wekker afging nam hij een pauze van 5 a 10 minuten en dan pakte hij de volgende taak op en zette de wekker weer op 25 minuten. Na een viertal werkblokken nam hij een langere pauze. De kookwekker die hij gebruikte was in de vorm van een tomaat, vandaar de naam pomodoro, wat het Italiaanse woord voor tomaat is.

 

Of het zo precies gegaan is weten we natuurlijk niet, maar het is een mooi verhaal en de techniek is zinvol, daar gaat het om.

 

Overigens denk ik dat deze time management techniek tegenwoordig zinvol is voor een hele andere reden dan ongestoord kunnen werken. De techniek is denk ik met name zinvol om veel meer rust in ons hoofd te krijgen. Pomodoro helpt om een beter verhouding te creëren tussen inspanning en ontspanning voor het brein.

Waarom zijn deze pauzes zo zinvol?

De juiste balans tussen inspanning en ontspanning voor je brein was vroeger normaal. Tijdens het ontbijt, zittend in de trein of in de pauze van een vergadering was ons brein in een soort ruststand. Door de introductie van de smartphone, ons gedrag en de verwachtingen van onze omgeving is ons brein continue bezig. Ook waren er vroeger op het werk vaak vaste pauzes die zorgde voor een onderbreking van ons breinwerk, maar tegenwoordig is het heel verleidelijk om gewoon door te werken tijdens het drinken van een kop thee of het eten van een appel.

 

De pomodoro-techniek helpt je om deze natuurlijke pauzes weer terug te krijgen. In het begin zal het mechanisch aanvoelen, maar na een tijdje wordt het natuurlijk gedrag en hoef je er geen moeite meer voor te doen.

 

Wat levert deze techniek op?

Als je met deze techniek aan de slag gaat zul je al in de loop van de eerste week merken dat:

En als bijeffect wordt een juiste bereiken van een betere werk-privé-balans misschien ook wel eenvoudiger. Want doordat je minder onrust in je hoofd krijgt, zal de neiging om thuis nog iets aan het werk te willen doen waarschijnlijk ook afnemen.

 

De pomodoro-techniek in praktijk

Wat nu de precieze intervallen zijn voor pomodoro daar lees je verschillende zaken over. Over het algemeen wordt uitgegaan van 4 werkblokken (pomodoro ’s) van 25 minuten. Na iedere pomodoro neem je 5 tot 10 minuten pauze en na het vierde werkblok neem je een langere pauze van 15 tot 30 minuten.

 

Ik denk dat de precieze lengte van de tijdsblokken niet zo belangrijk zijn. Het gaat er niet om dat je precies volgens deze pomodor-techniek werkt, maar dat je de essentie toepast. Daarnaast denk ik dat de ideale  lengte van de werkblokken en pauzes ook afhankelijk is van je persoonlijke situatie:

  • Hoe vermoeid is je brein
  • Hoe zwaar moet je nadenken
  • Hoe druk is je omgeving die je concentratie bemoeilijkt

 

Als je bijvoorbeeld aan het terugkomen bent van een burn-out is de verhouding 15 minuten werken en 15 minuten pauze misschien wel ideaal. Terwijl als je helemaal fris in een flow zit is het misschien wel ideaal om 2 blokken van 55 minuten te werken met telkens 5 minuten pauze.

 

Maar houd jezelf niet voor de gek er is wel een maximum dat je de blokken moet maken, want anders ben je je brein alleen maar aan het uitputten.

 

Daarnaast vind ik zelf het praktisch om een blok van werken+pauze altijd samen een half uur of een heel uur te laten vormen, maar dat is misschien iets heel persoonlijks. In praktijk werk ik  zelf overigens over het algemeen in blokken van 50 minuten werken en 10 minuten pauze, of 25 minuten werken en 5 minuten pauze.

 

Zorg voor pauzes die denk en schermvrij zijn

Als we kijken naar waar pomodoro oorspronkelijk voor bedacht is : ongestoord met al je aandacht aan een klus werken en daarna mag je weer lastig gevallen worden.

 

In praktijk zul je dan bezig zijn met kleine klusjes tijdens je pauzes tussen de pomodoro’s door. Je brein krijgt in dat geval geen rust tijdens die pauzes. De kans dat je na een pauze vol kleine klusjes met al je aandacht 25 minuten lang aan iets kunt werken is hierdoor niet zo groot.

 

Ik pleit ervoor om je pauzes ook als echte pauzes voor je brein te gebruiken. Dus schermvrij en denkvrij. En met denkvrij bedoel ik dat je even niets anders moet doen dan genieten van je thee of een ontspannen gesprekje hebben met je collega bij de koffieautomaat.

 

Als je toch een aantal belangrijke e-mails of telefoontjes moet beantwoord dan is dat je invulling van je volgende pomodoro; van je volgende werkblok. Of je stuurt even een kort mailtje waarin je vertelt dat je hier later op terug zult komen.

 

Zorg voor echte pauzes voor je brein, want anders kun je net zo goed de 25-minuten-timer achterwege laten.

 

Leuke en leerzame training

Wil je meer grip op je werkrust in je hoofd en slimmer gaan werken. Volg dan onze leuke, leerzame en praktische training. Klik op de onderstaande knop om hier meer over te lezen.

 

 

X