Heb je moeite om werkstress los te laten?
Werkstress pak je doeltreffend aan door slimmer te werken!
Heb je moeite bij het loslaten van werkstress? Blijf je na werktijd nog te veel met je werk bezig en komt hierdoor de balans tussen je werk en privé in gevaar? Met onderstaande praktische tips leer je hoe je goed omgaat met een hoge werkdruk, zodat werkstress loslaten veel eenvoudiger wordt.
Werkstress loslaten is belangrijk om goed te kunnen blijven functioneren. Werkstress is namelijk ongezond voor je lichaam en brein. Daarnaast kost het je enorm veel energie. Bij langdurige werkstress bestaat de kans dat je jezelf te veel uitput met als gevolg overspannenheid en burn-out.
Om goed fit te blijven en hierdoor topprestaties te kunnen blijven leveren is het belangrijk dat je werkstress loslaat. Daarnaast is het noodzakelijk dat je ruim voldoende tijd hebt om goed te kunnen herstellen van je werkzaamheden.
Werkstress loslaten is misschien wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er voldoende manieren die je helpen bij het verminderen van werkstress. Het gaat er hierbij vooral om een manier te vinden die je helpt bij het afstand nemen van je werk. Zodat het werk op het werk blijft en je vrije tijd invult met privé bezigheden.
Hieronder enkele tips die je helpen bij een betere werk-privé balans.
Om je werk gemakkelijker los te kunnen laten is het verstandig om iedere dag voor je dat je naar huis gaat een planning te maken. Zet hier de belangrijkste taken op die je de volgende dag wilt gaan doen. Zorg er hierbij voor dat je niet te veel taken op je takenlijst zet. Hij moet realistisch aanvoelen en nog voldoende ruimte over hebben voor ad hoc zaken.
Dit is misschien wel de belangrijkste tip om werkstress los te kunnen laten. Communiceer wanneer je iets niet op tijd gaat afkrijgen. Wanneer je te veel werk hebt liggen is het namelijk onmogelijk om aan al je afspraken en voornemens te voldoen. Door deze te hoge werkdruk alleen voor jezelf te houden bouw je werkstress op.
Communiceren vind je misschien lastig om te doen, het voelt wellicht een beetje als falen. Toch moet je dit zien als een mooie kwaliteit. Je blijft hierdoor een betrouwbare factor in het proces. De mensen om je heen weten zo precies wat ze aan je hebben en geeft ze de kans om hun planning hierop aan te passen.
Om werkstress los te laten is het belangrijk dat je je hoofd leeg houdt. Je hoofd is namelijk niet de ideale plek om taken die je nog moet doen te bewaren. Door je hoofd te gebruiken als takensysteem geef je het een ondoenlijke taak mee. Je hersenen zijn dan namelijk continue bezig om niets te vergeten. Je krijgt herinneringen op momenten dat het helemaal niet nuttig is. En nog erger, vaak komen de herinneringen te laat en denk je “Oeps, dat had ik ook nog moeten doen”. Zorg ervoor dat je rust in je hoofd krijgt.
Door taken vast te leggen in een betrouwbaar systeem, en dat systeem regelmatig te bekijken kunnen je hersenen het loslaten. En voorbeeld van een betrouwbaar systeem is een boodschappenlijstje. Je schrijft al je boodschappen op die je moet hebben. Hierdoor kunnen je hersenen het loslaten en ga je het toch niets vergeten.
Schrijf daarom al de taken die je nog moet doen op. Wil je het echt heel slim aanpakken ga dan aan de slag met het werken met een time management cockpit.
Onrust in je hoofd wordt vaak veroorzaakt door een rommelige werkplek. Al is het omgekeerde ook zeker waar. Onrust in je hoofd zorgt er namelijk ook vaak voor dat je werkplek een puinhoop wordt. Door aan het einde van de dag eventjes tijd te nemen om je werkplek netjes achter te laten ga je met een fijner gevoel naar huis. Een extra voordeel is dat je in de ochtend start met een opgeruimde werkplek en je dag daardoor direct een stuk productiever maakt.
Wanneer de werkdruk toeneemt is het misschien heel verleidelijk om werk mee naar huis te nemen. Toch is het verstandig om dat niet te doen. Hierdoor verbreek je namelijk de scheiding tussen werk en de privé situatie. Wil je toch meer tijd stoppen in je werk, dan is het verstandiger om langer op je werkplek te blijven.
Afsluiten van je werk is belangrijk bij het loslaten van werkstress. Door sociale media en e-mail is dit misschien niet eenvoudig. Zeker wanneer je op je telefoon werkmail ontvangt is het verleidelijk om dit te bekijken en af te handelen. Zo blijf je altijd “aan” staan en hierdoor blijft de werkstress aanwezig. Zet alle meldingen van nieuwe mail af, of zet je werktelefoon gewoon helemaal uit.
Sporten is één van de beste manieren om werkstress los te laten. Want, probeer jij maar eens aan je werk te denken wanneer je achter een tennisballetje aan het rennen bent. Sporten zorgt voor focus waardoor werk naar de achtergrond wordt gedrukt. Bij steeds meer bedrijven zie je daarom ook dat er ontspanningsruimtes worden gecreëerd waar tijdens de pauzes gesport kan worden.
Net zoals bij sporten zorgt het afspreken met vrienden voor afleiding. Door met andere mensen af te spreken voorkom je dat je alleen bent en gaat piekeren over je werk. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je samen leuke activiteiten gaat ondernemen en niet dat het werk het gespreksonderwerp is.
Zoals eerder aangegeven is het bij een hoge werkdruk onmogelijk om al je werk af te krijgen. Nu kun je door harder en langer te werken meer werk verzetten maar los je daar het probleem echt mee op? Wanneer je door meer tijd te stoppen in je werk dit helemaal afkrijgt zou je kunnen zeggen dat je hierdoor het werk onder controle hebt. Vaak is dit echter niet het geval en blijven er toch nog zaken liggen. Daarnaast heb je zo steeds minder tijd voor je privéleven en verstoord dit de werk-privé balans.
Werkstress wordt veroorzaakt door het gevoel dat je de controle over je werk aan het verliezen bent. In de training time management leer je time management technieken waarmee je werkdruk verlaagt en iedere dag een stapje dichter bij je ideale werkdag komt.
Bekijk hieronder de training voor het loslaten van werkstress!