WERKDRUK VOORKOMEN

Werkdruk voorkomen doe je niet door harder en langer te werken.

 

Werkdruk verlaag je door slimmer te werken!

Werkdruk verlagen » Werkdruk voorkomen

Voorkom werkdruk bij jezelf en collega’s. Door signalen van hoge werkdruk serieus te nemen voorkom je werkstress, een verhoogd ziekteverzuim, een slechte werksfeer en onnodige fouten! Werkdruk verlaag je niet door harder en langer te werken maar met een praktische training time management!

Wat is werkdruk?

Je spreekt van een te hoge werkdruk wanneer de balans tussen werkbelasting en de persoonlijke belastbaarheid is verstoord. Dit komt doordat het werk fysiek of psychisch voor een te lange tijd te zwaar is. Werkdruk voorkomen is van belang voor werkgever en werknemer.

 

Waarom is het belangrijk om werkdruk te voorkomen?

Wanneer door een te hoge werkdruk de onbalans in werkbelasting en belastbaarheid te lang aanhoudt heeft dit op den duur negatieve gevolgen voor de werknemer en de werkgever.

 

Negatieve gevolgen van een te hoge werkdruk:

 • De werksfeer wordt minder
 • Het ziekteverzuim gaat omhoog
 • De kwaliteit van het werk wordt minder
 • De productiviteit gaat omlaag

 

Werkdruk voorkomen doe je samen

Werkdruk verlagen doe je niet alleen maar daar heb je elkaar voor nodig. Het is daarom belangrijk dat in dit proces de werkgever en werknemer goed met elkaar communiceren. Luister na elkaar, wat is de oorzaak van de werkdruk, wat zijn de mogelijkheden als werknemer en wat is er nodig van de werkgever?

 

Het gezamenlijke doel: Het in balans brengen van de belastbaarheid en de werkbelasting.

 

Werkdruk voorkomen, wat doe je eraan als werknemer?

Er zijn heel veel manieren die je helpen bij het voorkomen van werkdruk. Het begint bij het goed onder controle krijgen van je werkzaamheden zodat je precies weet wat je hebt liggen en waar je aan toe bent.

Behoudt overzicht over al je werkzaamheden

Hoe druk je het ook hebt, alles begint bij het goed organiseren van je werk. Hierdoor behoud je overzicht en is het mogelijk om te plannen en de juiste prioriteiten te stellen. Reserveer daarom voldoende tijd om te plannen en te organiseren. Doe je dat niet, dan ligt reactief werken op de loer en laat je jezelf al snel leiden door de waan van de dag.

Communiceer wat je wel en niet gaat doen

Voor de meeste mensen zitten er te weinig uren in een dag. Er is te veel werk en te weinig tijd waardoor er werk blijft liggen. Nu roep je misschien wel dat je het te druk hebt, maar dat gaat je echt niet helpen. Druk hebben zegt anderen namelijk niet zo veel, het is te onduidelijk.

 

Het is verstandig om het als volgt te communiceren:

 

 • Wat ga je wel doen?
 • Waar heb je geen tijd voor?
 • En waarom is dat dan een probleem?

 

Door helder te communiceren wat je wel en niet gaat doen is het mogelijk om samen te kijken of de juiste prioriteiten worden gesteld, waar hulp bij nodig is en de noodzaak daarvan.

 

Vaak vinden mensen het moeilijk om aan te geven dat iets niet gaat lukken. Het voelt misschien toch een beetje als falen. Toch is het beter dan “ja” zeggen tegen iets en het dan later door drukte toch niet te doen. Communiceren is een kwaliteit en zorgt ervoor dat je een betrouwbare factor in het proces blijft.

 

Werkdruk voorkomen, wat doe je eraan als werkgever?

Om werkdruk te voorkomen ligt er een belangrijke rol bij de werkgever. Waar liggen er mogelijkheden om de medewerkers te ondersteunen bij een te hoge werkbelasting. Een training time management helpt bijvoorbeeld bij het beter en efficiënter organiseren van de werkzaamheden.

Geef de werknemer duidelijkheid

Voor een werknemer is het belangrijk om goed te weten wat er van hem verwacht wordt. Door de verantwoordelijkheden helder vast te leggen in een functieomschrijving wordt het voor een werknemer hierdoor eenvoudiger om hoofd en bijzaken van elkaar te onderscheiden.

Spreek regelmatig waardering uit

Waardering uitspreken naar een werknemer doet wonderen. Dat kan door een compliment of bijvoorbeeld een klein presentje. Laat als werkgever regelmatig zien dat je de prestaties van een werknemer waardeert. Voor een werknemer is dat namelijk een belangrijke energiebron.

Geef hulpmiddelen om de productiviteit te verhogen

Om werkdruk te voorkomen is het belangrijk dat de werkgever voldoende hulpmiddelen en mogelijkheden biedt aan de werknemer. Dit maakt het voor de werknemers eenvoudiger om het werk te doen en het vergroot hierdoor de productiviteit.

 

Enkele productiviteit verhogende factoren:

 • Goed werkende ICT systemen
 • Fijne werkomgeving
 • Thuis mogen werken
 • Kennisontwikkeling door training en opleiding

 

Voorkomen van werkdruk doe je met een training van SlimWerken.COM

X