Time-management

Wat is Time-management?


Time-management is de Engelse naam voor Tijd-management.

Hiermee wordt bedoelt het zo goed en slim mogelijk indelen van je tijd zodat je jouw doelen gaat bereiken.

Bij goed Time-management zijn de volgende twee zaken heel belangrijk.


1. Ben je effectief?


Met effectief bedoelen we, wat wil je gaan bereiken, wat zijn je doelstellingen en bereik je deze ook?

Met andere woorden: voordat je gaat rennen eerst bepalen waar je exact naar toe wilt en wanneer je op die plek wilt aankomen. Je hebt goed time-management als je binnen de gestelde tijd op de juiste plek aan komt. Je bent effectief want je bereikt je doel. Kan het dan niet sneller of slimmer? Misschien wel, maar dat is efficiëntie en nu hebben we het over effectiviteit oftewel doeltreffendheid.


2. Ben je efficiënt?


Met efficiënt bedoelen we, doe je de dingen op de slimst mogelijke manier? Bijvoorbeeld: met zo min mogelijk tijd, geld of inspanning.

Je hebt namelijk in het bovenstaande voorbeeld een probleem als je buiten de gestelde tijd op de vooraf bepaalde bestemming aankomt. Je hebt dan misschien wel je uiterste best gedaan en een topprestatie geleverd maar niet je volledige doel bereikt. Je time-management was dan dus niet optimaal en slim genoeg. Je zult dan moeten gaan kijken waar je tijd hebt laten liggen en hoe je dat in het vervolg slimmer aan kunt pakken. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om in plaats van dezelfde weg te gaan rennen de fiets te pakken. Je gaat dan nog steeds recht op je doel af (effectief) maar legt de afstand op een efficiëntere (minder tijdrovende) manier af.


Time-management overal en iedere minuut van de dag


Wie je ook bent wat je ook doet je bent altijd bezig met het managen van je tijd. Je bepaalt wat je wilt gaan doen, waar je zin in hebt of wat gewoon moet gebeuren. Je kunt je dan waarschijnlijk ook wel voorstellen dat het time-management van een manager van een drukke afdeling er heel anders uitziet dan het time-management van een vrachtwagenchauffeur. Ze hebben beide een doelstelling maar moeten andere dingen doen om succesvol te kunnen zijn.

Zo heb je in iedere beroepsgroep te maken met een andere invulling van time-management.De wereld staat niet stil, zo ook je time-management niet.


Onze maatschappij is continu in ontwikkeling en veranderd van dag tot dag. Deze ontwikkelingen gaan snel en er wordt morgen misschien al wel meer of andere dingen van je verwacht dan vandaag. Het is dan belangrijk om jezelf goed en snel te kunnen aanpassen aan nieuwe situaties.

Misschien gaat het bedrijf waar je voor werkt wel over op het Nieuwe Werken en mag je meer vanuit thuis gaan werken.Tevens komen er steeds weer nieuwe hulpmiddelen op de markt die je kunt inzetten om jouw time-management te verbeteren. Zo heb je de Smart Phone, De iPad maar ook handige applicaties of andere software die je kunt inzetten.

Veel mensen gebruiken hun e-mailpakket zoals Microsoft Outlook als takenlijst.Bijsturen wanneer dat nodig is


Bij time-management is het belangrijk om gedurende het proces in de gaten te houden of je nog steeds op koers ligt. Ga je de doelstellingen bereiken die je hebt afgesproken of hebt voorgenomen? Neem je op dit moment wel de juiste stappen en zet je jouw tijd wel efficiënt genoeg in? Indien dit niet het geval is dan dien je andere prioriteiten te stellen en je time-management zodanig bij te sturen en te optimaliseren zodat je uiteindelijk weer op koers zult komen.


Leer het allemaal in onze praktische en inspirerende trainingen


Je kunt onze trainingen volgen via Open Inschrijving en als In company training.

Bekijk hieronder de brochure van deze trainingen en workshops en zie hoe je de dingen echt gedaan krijgt!

Open Inschrijving

Brochure Open Inschrijving Time-management
Incompany Training

Brochure Incompany Training Time-management
Workshop

Brochure Workshop Time-management